Wednesday, August 23, 2006

Arbetslöshet, arbetsmarknad och arbetsrätt

Arbetslöshet. Arbetslösheten är vår tids största utmaning. Men än en miljon vuxna svenskar står utanför arbetsmarknaden. Var fjärde av dem är under 25. Det måste bli mer lönsamt att arbeta, mer lönsamt att driva företag och mer lönsamt att anställa. För den som hamnat i utanförskap införs nystartsjobb. A-kassan ska vara obligatorisk och ge 80 procent i 200 arbetsdagar (ca 9 månader), men trappas ned över tiden. Långtidsarbetslösa i erbjuds en jobbgaranti.
Kristdemokraterna vill: Sänka skatten på arbete, anställningar och företagande. Införa nystartsjobb (slopad arbetsgivaravgift) för ungdomar, invandrare, långtidsarbetslösa, långtidssjuka och förtidspensionärer. Göra a-kassan obligatorisk.Införa jobbgaranti för arbetslösa i över 300/450 dagar med barn.

Arbetsmarknad. En fungerande arbetsmarknad bygger på att det finns jobb till alla som vill arbeta, men också ekonomiskt skydd och utbildning för dem som blir arbetslösa. Idag saknar mer än en miljon vuxna svenskar ett jobb. Därför behövs en politik som ger fler jobb och fler företag som vill anställa. A-kassan och AMS måste reformeras så att fler ges ett ekonomiskt skydd, utbildning och förmedling om de blir arbetslösa. Kristdemokraterna vill: Reformera AMS. Göra a-kassan obligatorisk. Sänka skatter på arbete, företagande och anställningar. Införa nystartsjobb (slopad arbetsgivaravgift) för ungdomar, invandrare, långtids-arbetslösa, långtidssjuka och förtidspensionärer. Införa ett skattegynnat kompetenssparande.I samförstånd med parterna införa en flexibel arbetsrätt (se ”Flexicurity-modell”).

Arbetsrätt: Anställningstryggheten behövs i alla åldrar för att skydda från oseriösa arbetsgivare och skapa förutsägbarhet vid uppsägningar. Men tryggheten får inte minska rörligheten. Arbetsgivare ska inte tveka att anställa på grund av lagar och regleringar. Därför måste arbetsrätten bli mer flexibel. Det ska ske på ett sätt så att tryggheten bevaras och parterna behåller sitt inflytande.
Kristdemokraterna vill: I samförstånd med parterna införa en mer flexibel arbetsrätt (se ”Flexicurity-modell”) Göra a-kassan obligatorisk. Reformera AMS.
Införa ett skattegynnat kompetenssparande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home