Thursday, August 24, 2006

Israel, Libanon och Irak

Den israelisk-palestinska konflikten fortgår med oskyldiga offer på bägge sidor. Israel är den enda demokratin i Mellanöstern med ett parlamentariskt system, där yttrandefrihet, pressfrihet, religionsfrihet, jämlikhet mellan könen är lagfäst. Inom det palestinska samhället finns strävanden efter en demokratisk struktur. Dessa krafter måste uppmuntras och få starkt stöd från omvärlden. En tvåstatslösning är möjlig och den enda vägen till långvarig fred. Hamas kan inte erkännas som en fullt legitim motpart förrän organisationen strukit sitt krav på att utplåna Israel.

Det som hänt i södra Libanon och norra Israel är mycket tragiskt. Det lidande som människor, inte minst kvinnor och barn, utsatts för är grymt och fruktansvärt. Även om man kan rikta kritik mot Israel för de många civila offer som drabbats till följd av Israels agerande måste man komma ihåg att allt börjat med att Hizbollah attackerat Israel, med stöd från regimerna i Iran och Syrien. Hizbollah startade konflikten och Israel hade all rätt att försvara sig mot de raketangrepp som Hizbollah riktat mot israeliska mål. Hizbollah måste avväpnas. Världssamfundet måste ingripa med väpnad trupp för att övervaka att övergrepp inte begås av vare sig den israeliska armén eller Hizbollah. Kristdemokraterna vill: Sverige bör delta i en fredsframtvingande FN-styrka i Libanon för att kunna driva igenom FN:s säkerhetsråds beslut. Om inte den libanesiska regeringen och armén kan avväpna Hizbollah måste FN-styrkan göra det.

Irak präglas av framgångar och stora problem sedan de allierade trupperna med USA och Storbritannien i spetsen avsatte Saddam Husseins förtryckarregim. Målmedvetet och metodiskt har olika terroristgrupper attackerat helt oskyldiga civila nära på varje dag under en längre tid. Risken för inbördeskrig är stor. För att Irak inte ska falla helt i händerna på extrema krafter måste det internationella samfundet stå enat i kampen mot terroristerna och för de irakiska folkens rätt att leva i säkerhet och frihet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home