Saturday, January 13, 2007

Nej till abortturism !

Den 16 januari 2007 kommer ämnet abortturism upp i en riksdagsdebatt. Vi hoppas då att Kristdemokrateras partiledare Göran Hägglund har en bra förklaring till sitt uttalande om att det kommer en proposition under 2007 som skulle föreslå detta. Att en KD-minister skulle medverka till att indirekt liberalisera utländsk abortlagstiftning och utgå från svensk abortlagstiftning som redan i nuläget är Västeuropas mest liberala borde vara otänkbart. Liberaliseringen innebär att utländska kvinnor kan göra sena aborter v 13 - v 18, i Sverige, när det inte är tillåtet i hemlandet.

Sveriges regering skulle istället välja en annan linje och skärpa abortlagen. Den övre gränsen för aborter borde sänkas från nuvarande högst 18 veckor till 12 veckor som är den gräns för aborter som de flesta länder i Europa har. Det finns alltså inget beslut inom EU som tvingar Sverige att medverka till att utländska kvinnor skall kunna göra abort under v 13 - 18 i vårt land. Vi måste utgå från barnens bästa enligt FN:s barnkonvention och säga ”Ja till Livet.” De tusentals aborter som görs i Sverige idag är redan det ett oerhört etiskt dilemma.

Vid sitt introduktionstal som nybliven partiledare sa Göran Hägglund att kristendom och politik inte hör ihop. Det är ju både rätt och fel. Kristen tro måste tillämpas i vardagslivet och samhället. Detta innebär ju inte att man måste vara kristen för att bli medlem i Kristdemokraterna, men de kristna som finns i Kristdemokraterna skall givetvis med frimodighet omsätta sin tro i handling. Med andra ord hör kristen tro och politik ihop. Vi kan däremot inte tvinga folk till att börja tro på Kristendomen genom lagstiftning. Vad vi däremot måste göra är att stå upp för vår tro om alla människors lika värde och livets okränkbarhet. Den gravida kvinnan kan inte ha full bestämmanderätt över sin kropp. Det barn hon bär i sin mage är en blivande människa.

Under utbildningsdagarna för Kristdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Linköping för några dagar sedan, den 2 - 3 febr ställde jag personligt frågan till Göran Hägglund om det är rimligt att ha kvar den övre abortgränsen vid 18:e veckan? Svaret blev att vi måste anpassa oss till EU:s syn på fri rörlighet av varor och tjänster och att de Kristdemokratiska väljarna rent generellt ansåg att det var ok med aborter fram till vecka 18. Frågan är om detta är sant eller inte?

Läs vidare och gör dina kommentarer här !

0 Comments:

Post a Comment

<< Home