Tuesday, October 02, 2007

Sysselsättningsrekord och rättvisefrågor

I goda tider blir ofta männen vinnare. Nu, mitt i en högkonjunktur så visar arbetslöshetsstatistiken tydligt att regeringen lyckats få fler personer i arbete. Arbetslinjen är som huvudlinje helt rätt, men inriktningen i politiken får inte slå mot grupper som tidigare hade det svårast. Fler kvinnor än män är t.ex. deltidsarbetslösa. Det som är glädjande är att sysselsättningen slog rekord igen i augusti månads mätning. Hela 4 565 000 personer var sysselsatta. Det är en ökning med 131 000 personer på ett år och den högsta augustisiffran sedan 1976. De fasta jobben ökade med plus 97 000.

Problemen kommer när regeringen försämrar för grupper som redan nu har det problematiskt. Nu vill man t.ex. få till ett snabbstopp för a-kassa på deltid. Deltidsarbetslösa skall bara få a-kassa i högst 75 dagar från årsskiftet. Idag kan de få utfyllnad från a-kassan i flera år. Dessutom blir det sju karensdagar i a-kassan från årsskiftet, två fler än nu. Om regeringen inte har en socialpolitik av klass där rättvisa och t.ex. jämställdheten är viktig - lika lön för lika arbete är viktig finns det risk att vanligt folk vänder sig från Alliansregeringen. Vi måste kunna presentera en socialpolitik som är minst lika bra eller bättre än den gamla regeringens.

När man sedan ser hur myndigheterna agerar mot sjuka och arbetslösa blir man mycket upprörd och förvånad. Försäkringskassan får i dagarna stark kritik för en allför passiv hantering av de långtidssjukskrivna. Riksrevisionen har granskat 200 sjukfall som pågått i mer än 90 dagar och där försäkringskassan konstaterat att den sjukskrivne inte kan gå tillbaka till sina vanliga arbetsuppgifter. Här har försäkringskassan varit sen att ta kontakt med arbetsgivarna. Man har inte seriöst och i tid kollat om den sjukskrivne skulle kunna få andra arbetsuppgifter.

När man sedan går vidare till arbetsförmedlingarnas agerande mot de arbetslösa kan man ibland bli än mer förvånad. Dumma försök från enskilda arbetsförmedlare att försöka tvinga människor med stora familjer att ta arbete över 10 mil från sin bostad ibland upp till 20 mil från sin bostad, otrevligt bemötande på förmedlingarna och oförskämda brev som sänds hem till den arbetssökande. Det verkar som man utgår från att människor inte vill ha något arbete utan bara vara parasiter i samhället. Verkligheten är ju precis tvärtom. De flesta människor vill ha ett arbete och göra rätt för sig - så är det bara. Jag vädjar till Alliansregeringen. Fram till 2010 ber jag Er arbeta fram den bästa socialpolitiken någon regering fört fram i modern tid. Ni har möjligheten och ni kan. Det handlar om att lyssna in vanligt folk. Gå sedan in med ändrad lagstiftning hur Försäkringskassan och Arbetsförmedlingar skall arbeta runt om i vårt land. Utbilda dom i professionell rehabilitering och coachning så skall vi tillsammans få fart på Sverige. Jag vädjar även till dig Fredrik - låt inte moderatpolitiken få alltför stor inflytande i regeringens politik - lyssna istället in dina allianskollegor. Då kanske regeringen får förnyat förtroende i valet 2010.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home