Sunday, January 13, 2008

Lissabonfördraget förändrar EU

Lissabonfördraget undertecknades av EU:s stats- och regeringschefer den 13 december 2007. Fördraget är ett reformfördrag som tidigast kan träda i kraft år 2009, men det kan bara verkställas OM fördraget ratificeras (godkännes) av EU:s 27 medlemsländer i de nationella parlamenten eller genom folkomröstningar. Än så länge har bara Ungern godkänt fördraget. Det nya fördraget kan sammanfattas i fyra övergripande punkter:

1. Ett mer demokratiskt och öppet EU, där både europaparlamentets och de nationella parlamentens roll stärks. Där medborgarna lättare kan göra sin röst hörd och där det blir tydligare vem som ska göra vad på europeisk och nationell nivå.

2. Ett effektivare EU, med enklare arbetsmetoder och omröstningsregler, rationella och moderna institutioner. En bättre förmåga att agera på högprioriterade områden i dagens EU.

3. Ett EU med rättigheter, gemensamma värderingar, frihet, solidaritet och säkerhet. EU:s gemensamma värderingar främjas, stadgan om de grundläggande rättigheterna blir rättsligt bindande, en ny solidaritetsmekanism införs och EU:s medborgare skyddas bättre.

4. EU:s roll på den globala arenan stärks genom att man sammanför EU:s utrikespolitiska verktyg. Både när man tar fram och när man fattar beslut om nya strategier. Lissabonfördraget ger EU en tydlig röst i relationerna med sina partners världen över. På så sätt kan EU utnyttja sin ekonomiska, politiska och diplomatiska styrka till att verka för EU:s intressen och värderingar globalt, samtidigt som medlemsländernas egna utrikespolitiska intressen beaktas.

Läs mera här ... http://www.europa.eu/lisbon_treaty/glance/index_sv.htm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home