Thursday, March 13, 2008

Alliansregeringen har lämnat in en tandvårdsproposition gällande statligt tandvårdsstöd

I januari lämnade socialminister Göran Hägglund (KD) tandvårdspropositionen till riksdagen. Propositionen innehåller förslag om en ny lag om statligt tandvårdsstöd. Stödet lämnas till vårdgivare för utförd tandvård och består av ett allmänt tandvårdsbidrag och tandvårdsersättning. Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2008.

Tandvårdsreformen innebär att staten årligen kommer avsätta drygt sex miljarder till tandvården. Det är dubbelt så mycket som dagens statliga tandvårdsstöd.
Reformens ena del är tandvårdschecken. Alla vuxna får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök på 300 kronor vartannat år. Målet är att fler regelbundet ska gå till tandläkaren. De grupper som har lägst besöksfrekvens, de i åldern 20-29 år och de över 75 år, får det dubbla beloppet, det vill säga 600 kronor vartannat år.

Den andra delen av reformen är ett högkostnadsskydd som ger 50 procents statlig ersättning för kostnader mellan 3 001 och 15 000 kronor och 85 procents statlig ersättning för kostnader över 15 000 kronor. Det innebär att räkningar upp till 3 000 kronor får alla betala själva. Från 3 000 kronor till 15 000 kronor betalar patienten halva beloppet, och från 15 000 kronor och uppåt betalar patienten enbart 15 procent av kostnaden.

När det gäller tandvårdsreformen för äldre (den så kallade 65+-reformen) så kommer den reformen att inordnas i den nya tandvårdsförsäkringen. Det innebär att dagens högkostnadsskydd för protetiska behandlingar för denna grupp ersätts av det föreslagna skyddet mot höga kostnader. Effekterna blir för 65+gruppen att tandvårdsersättning lämnas från en lägre nivå, 3 000 kronor, mot dagens 7 700 kronor. Dessutom omfattas all tandvård, inte bara protetik, utan även bastandvård. Det gör att ersättningen kommer fler till del. Tandvårdskostnaden för en patient 65 år eller äldre i kostnadsläget 3 000-15 000 kronor blir betydligt lägre och för tandvård i övriga kostnadslägen i princip oförändrad. En prisportal på internet ska göra det lättare för patienter att kunna jämföra och kontrollera olika vårdgivares priser. Försäkringskassan har fått i uppdrag att utforma portalen. Den nya försäkringens regler ska vara enkla och omfatta alla patienter oavsett ålder.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home