Saturday, May 03, 2008

Alliansregeringen vill utveckla missbruks- och beroendevården

I nuläget har ca 100.000 personer i Sverige ett tungt alkohol- eller narkotikamissbruk. För att dessa personer ska upphöra med sitt missbruk är vård i de allra flesta fall nödvändigt. Men den enskilde missbrukaren får idag kämpa för att få det stöd och den rehabilitering som behövs. Och när missbruksvård väl ges är den inte sällan fragmentarisk och utan fungerande vårdkedjor. Ibland avgör bostadsorten möjligheterna att få den hjälp som behövs. Så kan det inte få fortsätta. Vi ser t.ex. i Gävle hur den Socialdemokratiska majoriteten har lagt ner Gävle Beroende Center och hänvisar till brist på kapital i Socialtjänstens budget. I nästa ögonblick kan man satsa 5,5 miljoner enbart för en ansökan att försöka blir kulturhuvudstad 2014. Det visar tydligt på felaktiga prioriteringar och oförmåga att se människor före byggnader och nöjen.

Landets missbruks- och beroendevård uppvisar stora olikheter när det gäller organisation, personalsituation, resurser och arbetsformer. Kvalitén på vården är av allt att döma mycket varierande. Den bild som kartläggningar och länsstyrelsernas och Socialstyrelsens tillsyn visar, är att det utöver allmänna brister också finns grupper som har det särskilt svårt att få sina vårdbehov tillgodosedda. Det finns ett tydligt samband mellan missbruk eller beroendeproblematik och psykisk sjukdom.

Personer med samsjuklighet utgör en av de allra mest utsatta grupperna eftersom de många gånger bollas mellan socialtjänsten, psykiatrin och beroendevården. Den här gruppens problem har varit kända under många år, men mycket lite har hänt. I dag finns kunskapen om såväl verksamma metoder som arbetssätt. När det gäller personer med opiatberoende har Socialstyrelsen rapporterat att många landsting brister när det gäller att tillgodose denna patientgrupps vårdbehov. Många med opiatberoende har dessutom ett blandmissbruk, som kräver samordnade insatser.

Alliansregeringen har i dagarna tagit fram en strategi för utveckling av missbruks- och beroendevården. Strategin pekar ut inriktningen till och med 2010 och anger insatser under 2008. Missbruks- och beroendevården ingår i de av riksdagen antagna alkohol- och narkotikapolitiska handlingsplanerna. Strategin anger hur handlingsplanernas mål och intentioner avseende missbruks- och beroendevården ska uppnås. Här handlar det om framförallt fem områden; 1.)Ny missbruksstrategi, 2.) En översyn av missbruks- och beroendevården, 3.) Ny överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och landsting om gemensamma insatser, 4.) Förstärkt och samordnad tillsyn, 5.) Ökad valfrihet även inom missbruks- och beroendevården. Utredningens förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home