Saturday, August 09, 2008

Alliansregeringen nonchalerar riskerna med genamnipulerade produkter s.k. GMO

Jordbruksministern Eskil Erlandsson säger att han är hundraprocentigt säker på att det inte finns några risker med Genmodifierade produkter s.k. GMO om de bara är godkända av Jordbruksverket. Frågan är om man kan ta detta påstående på allvar. Redan hösten 2007 accepterade man GMO i Sverige då Erlandsson utan att höra riksdagen gav Jordbruksverket i uppdrag att utforma reglerna för GMO - odling.

Detta beslut drabbar konsumenterna som på några års sikt inte kan köpa ekologiskt säkra KRAV-produkter i butikerna. Livsmedlen kommer att sjunka i kvalité, istället för hög kvalité får man en smaklös, storskalig industrimat av låg kvalitet. Konsumenterna kommer att att bli mycket upprörda när det står klart för dem att även KRAV-märk rapsolja kan innehålla antibiotika. Ett av världens största genteknikföretag BASF har tagit fram raps som innehåller antibiotikagen som ger resistens mot penicilin.

I alla opinionsundersökningar säger 70 - 80 %, både bönder och konsumenter nej till GMO, men detta faktum påverkar tydligen inte jordbruksministern Eskil Erlandsson.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home