Saturday, October 17, 2009

Professor Torbjörn Tännsjö förespråkar dödshjälp (eutanasi)

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och känd förespråkare av dödshjälp vill gå längre än Statens medicinsk-etiska råd –Smer, när det gäller en dödshjälpslag. Jag skulle önska att tiden var mogen för eutanasi säger professor Tärnsjö. Men vi rör oss i den riktningen menar han vidare. Först kommer läkarassisterat självmord att legaliseras. Sedan kommer vi att få något som liknar Hollands system, där det idag redan är ett faktum.

Tännsjö menar att det inte finns någon moralisk skillnad mellan dödshjälp och att låta en patient sova in i döden,
vilket är medicinsk praxis i särskilda fall, men många läkare håller inte med som t.ex. Ingrid Underskog, överläkare inom den palliativa vården. Hon betonar att det bara är i enstaka situationer som man behöver söva en patient. Eutanasi kommer ofta på tal på ett väldigt tidigt stadium, när man funderar på hur det blir längre fram. Under den sista livsveckan har man oftast nått en form av försoning med döden, sa hon och konstaterade även att det medicinska ansvaret vilar på läkaren inte på patienten.

Riksdagsledamoten Chat­rine Pålsson Ahlgren Kristdemokraterna anser att vården i livets slutskede behöver bli bättre på vissa håll i landet och reagerar starkt mot att Torbjörn Tännsjö vill att döende patienter ska få möjlighet till dödshjälp. Den människosynen delade varken Chatrine eller jag personligen som skriver i denna blogg. Det går att tala om dödshjälp när man inte är döende. När man är fullt frisk kan man vilja, men när man väl är drabbad, är det många som ändrar sig och ändå hittar en god livskvalité trots sin svåra sjukdom eller i sitt döende.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home