Monday, August 28, 2006

Ansvarskontrakt, betyg och färdighetsgaranti

Ansvarskontrakt. Skolan har ett ansvar att möta och stödja varje elev utifrån hans eller hennes förutsättningar och ge kunskaper på vägen mot vuxenlivet. Eleven har ett ansvar för att aktivt delta i undervisningen och göra sitt bästa. Det gemensamma ansvaret och vilka delar som konkret åligger respektive part bör utformas i en skriftlig och årlig överenskommelse, ett ansvarskontrakt. Kristdemokraterna vill: Upprätta ansvarskontrakt mellan skolan och hemmet.

Betyg. Individuella utvecklingsplaner ska finnas för varje elev, där elevens kunskapsläge och kommande behov av undervisning, stödbehov och egna insatser anges och följs upp. Planen ska också fungera som ett ansvarskontrakt mellan skola, elev och förälder. Kunskapskontroller ska införas tidigt för att rätt stöd ska kunna sättas in så att eleven inte halkar efter; år tre, fem och åtta. Betyg ska vara obligatoriska och ges från och med skolår 6. Kristdemokraterna vill: Att betygen ska vara målrelaterade och ges från och med skolår sex. Att antalet betygssteg ska vara fler än idag. Att likvärdigheten i slutbetygen ska säkras bland annat genom: nationella prov i samtliga teoretiska ämnen från skolår nio; lärarstudenterna ges bättre utbildning i betygssättning. Att skolk ska föras in i betyget. Att skriftligt omdöme i ordning och uppförande ska föras in i betyget.

Färdighetsgaranti. Kristdemokraterna vill: Införa en färdighetsgaranti som säkrar att alla barn kan läsa, räkna och skriva när de lämnar grundskolan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home