Thursday, August 10, 2006

Arbetslösheten ett misslyckande för regeringen

Att totalt 1,5 miljoner svenskar står utanför arbetsmarknaden är en personlig tragedi och ett resursslöseri utan like. Det är alldeles för kostsamt att anställa människor idag. En snårskog av regelverk och för höga skatter hindrar Sverige att utvecklas. Sverige har blivit ett högkostnadsland för arbetgivaren. Om man t.ex. anställer och vill testa en ungdom kanske man inte som företagare vill betala mer än ca 10.000 kr/ månad. Problemet är att den verkliga kostnaden blir ca. 30.000 kr/ månad. När kommunalskatten och de sociala avgifterna är betalda, när semesterersättning, arbetsmarknads-försäkringar och sjukförsäkringen är betald så skenar kostnaden för företagaren. Lärlingsplatser måste därför skapas, där arbetsgivaren betalar rimliga löner. Vi måste få till en islossning på arbetsmarknaden och det kan bara Alliansen lyckas med eftersom den nuvarande politiska ledningen kapitalt har misslyckats med sin arbetsmarknadspolitik.

Gävleborg har högst arbetslöshet i hela Sverige, totalt 54 000 personer. Trots att regeringen 2004 presenterade ett åtgärdspaket för södra Norrlandskusten fortsätter arbetslösheten att öka. De arbetslösa ungdomarna har blivit 30 procent fler efter snart fyra år med regeringen Persson vid makten. Sedan hösten 2002 har antalet öppet arbetslösa ungdomar i åldrarna 18-24 ökat med 7.500 till drygt 39.000 idag. Samtidigt sysselsätts 28.000 ungdomar i olika AMS-åtgärder; en ökning med drygt 8.000 jämfört med oktober 2002. Glädjande är dock att uppgifter från juli 2006 visar att ungdomsarbetslösheten minskat med ca 10.000, men detta är inte tillräckligt.

Nu aviserar regeringen åtgärder inför vårbudgeten, där de kvarvarande arbetslösa ungdomarna skall dela på 1 000 åtgärdsjobb. Är det en rimlig nivå? I en artikel i Gefle Dagblad 060810 menar ledande S-politiker att ungdomsarbetslösheten har sjunkit med 1,84 % eller 375 ungdomar. Det är ju bra, men i förhållande till den totala ungdomsarbetslösheten är den oacceptabel. I juli månad i år var 5 575 personer öppet arbetslösa eller deltog i något av arbetsförmedlingens program i Gävle. Det motsvarar 9,4 % av alla i åldern 16 – 64 år. Arbetslösheten är ett misslyckande för den sittande regeringen. Att man Nu i valrörelsen satsar friskt på att åtgärda några av problemen upplevs som valfläsk och inget annat. Varför har man inte agerat tidigare under mandatperioden?

I dagarna har nya opinionsmätningar släpps som visar att Alliansen är på frammarsch och regeringen på tillbakagång. Kristdemokraterna och Folkpartiet har störst framgång i nuläget.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home