Thursday, August 24, 2006

EU och EMU

För oss kristdemokrater är det europeiska samarbetet en självklarhet och det är idag svårt att tänka sig ett Europa bestående av handelsmurar, tullar och fientlighet. Men allt är inte perfekt, det finns många saker som behöver förbättras. Vi är övertygade om att EU kan göra mer när det gäller insatser mot världsfattigdomen och klimatförändringen, samt förebygga internationella konflikter. Kristdemokraterna vill: Öka samordningen inom polis-, tull-, och det straffrättsliga området inom unionen. Höja minimiskatterna för alkohol inom EU och skärpa införselreglerna till Sverige.

Motverka drogliberalismen i Europa. Göra kampen mot människosmuggling till ett prioriterat område för EU:s brottsbekämpningsarbete. Stärka subsidiaritets-principen och öka de nationella parlamentens inflytande. Minska onödig byråkrati och skapa incitament till arbete, utbildning och entreprenörskap. Fortsätta avregleringen av energi- och transportmarknaderna. Ge medlemsländerna rätt till frivilligt fördjupat samarbete inom försvarsområdet. Främja utvecklandet av en fri världshandel och stödja utvecklingsländernas kompetens inom områdena för handelspolitik och export. Avveckla jordbrukspolitikens exportsubventioner och reformera EU:s jordbrukspolitik.

Svenska folket har röstat nej till EMU. Det finns därför ingen anledning att under de närmaste åren aktualisera frågan. Samtidigt blir euron allt viktigare för svenska företag och även i människors vardag. Ett väl fungerande valutasamarbete i Europa kan skapa stabilare förutsättningar för handel och tillväxt samtidigt som det bidrar till låg inflation, låga räntor och minskade växlingskostnader. Kristdemokraternas bedömning är därför att det av politiska och ekonomiska skäl i längden inte finns någon vinst med att stå utanför EMU. På sikt bör därför Sverige gå med. Detta måste dock föregås av ett ja i en folkomröstning. Kristdemokraterna vill: Att Sverige på längre sikt bör ansluta sig till EMU och införa euron som valuta. Låta folket besluta om eventuellt inträde i EMU.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home