Wednesday, August 30, 2006

Fred i Mellanöstern är vår vilja

Fred i Mellanöstern är min vilja. Så uttryckte sig den forne premiärministern Yitzhak Rabin under mitten av 1990-talet, vilket ledde till att judarna Yitzhak Rabin och Simon Peres fick Nobels fredspris 1994. Rabin blev fredshjälten som ville skapa fred i Mellanöstern. När Yitzhak Rabin blev skjuten och dödad den 4 nov 1995 p.g.a. av sina fredsambitioner insåg världens ledare vilka risker de utsätter sig för när de vill arbeta för fredens sak.

När begravningen av Yitzhak Rabin skedde i Israel hade många av världens kända ledare slutit upp i vördnad för en stor ledare och intitiativtagare för fred i Mellanöstern. Bill Clinton, som var en god vän med Rabin, uppmanade Israel folk att följa sin fallne ledare. Clinton påminde om ... att just denna vecka studerar judar överallt i världen det stycke i Torahn där Gud befaller Abraham att offra sin älskade son Isak, när Abraham visat sin vilja att lyda, skonar Gud gossen. Gud prövar nu vår tro på ett ännu förfärligare sätt då han tagit vår Yitzhak. Men Israels förbund med Gud, för frihet, för tolerans, för säkerhet, för fred - det förbundet måste bestå. Det förbundet var primiärminster Rabins livsverk. Nu måste vi göra det till hans bestående arv betonade Bill Clinton. Han avslutade sedan talet med orden "Shalom chaver." De orden betyder farväl min vän, men det betyder mer än vänskap. det uttrycker själsfrändens kamratskap i en gemensam strävan.

Just nu genomlider det Israeliska samhället en krissituation orsakad av våld från de antisemitiska terorgrupperna Hizbollah och Hamas förstärkt av ett anti-israeliskt mediadrev och orättfärdiga internationella fördömanden. Utöver allt mänskligt lidande är kriget en svår ekonomisk belastning för Israel. Gör allt du kan för att sända in ekonomiska medel till återuppbyggnad av de städer i norra Israel som drabbats av de ca. 2 700 raketerna från Hizbollahs baser i södra Libanon. Det finns en mängd Israelföreningar i Sverige som just nu kanaliserar hjälp på olika sätt till Israels befolkning. Var med du med och sänd in ditt bidrag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home