Wednesday, August 23, 2006

Jämställdhet och feminism

Jämställdhet. Utgångspunkten för den kristdemokratiska jämställdhetspolitiken är alla människors absoluta och okränkbara värde. Jämställdhet får inte reduceras till en kvinnofråga. Det är ytterst en fråga om mänskliga fri- och rättigheter. Den handlar om kvinnors och mäns lika möjlighet att förverkliga sina rättigheter, men även om deras skyldigheter att respektera andras.
Kristdemokraterna vill: Ändra sexualbrottslagen så att kvinnors nej till sex alltid respekteras. Ändra socialtjänstlagen så att kommunerna blir skyldiga att stödja kvinnojourer. Rehabilitera män som slår så att de slutar slå. Sänk skatten på hushållstjänster för att ge familjer mer tid tillsammans och förvandla obetalt hemarbete till betalda jobb. Ökade möjligheter att köpa hushållstjänster underlättar också för inte minst kvinnor att förena yrkeskarriär med familj. Ge kvinnor möjlighet att välja mellan fler arbetsgivare och förverkliga sina företagsidéer. Det ökar konkurrensen om arbetskraften och höjer lönerna. Dela premiepensionen mellan kvinnor och män som har barn tillsammans.

Feminism. Det finns inte någon enhetlig definition av termen feminism vilket gör att det oftast blir ganska meningslöst att bekänna sig till begreppet. Oftast associeras ordet med extrema och oklara ställningstaganden, vilket gör att Kristdemokraterna inte vill definiera sig som ett feministiskt parti. När feminism definieras som kampen för alla kvinnors rätt att förverkliga sina grundläggande fri- och rättigheter, är även kristdemokratin feministisk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home