Wednesday, August 23, 2006

Terrorism

Det finns ingen ursäkt för terrorism. Terroristerna och deras terrordåd måste alltid fördömas utan reservationer. En vanlig uppfattning är att fattigdom och förtryck skapar terrorism. Men sambanden är svaga. Vi menar istället att kampen mot terrorism är ofullständig om vi inte bekämpar terrorismens idéer och entreprenörer. Fattigdom och förtryck ska bekämpas för att hundratals miljoner människor lider, inte för att det skulle kunna undanröja terrorismens grundvalar.

Kristdemokraterna vill: Kvalitativ information måste utbytas mellan myndigheter och länder. Informationen kan inte inhämtas enbart med tekniska medel. Ännu viktigare är riktiga människor på marken som kan infiltrera terrorgrupper.
Polismyndigheter måste få ökade möjligheter att avlyssna misstänkta terrorister. Svenska underrättelsemyndigheter måste samordnas bättre. Under ledning av och på initiativ av polis ska svensk militär tillåtas ge understöd till civila myndigheter i kampen mot terrorism. Sverige måste utforma en sammanhållen handlingsplan för hur terrorismen ska bekämpas. Sverige måste ha en myndighetsöverskridande ansvarsfördelning som hålls samman av en krisledningsfunktion på regeringsnivå.

Idag är Säkerhetspolisen ensam ansvarig myndighet. Det räcker inte. Åtgärderna för att frysa terroristernas finansieringskanaler måste stärkas och pareras av säkra rättsliga normer. Ingen ska få pengar frysta utan att veta varför, saken måste prövas av rättslig instans snarast möjligt. Sveriges informationssystem måste säkerställas och skyddas mot cyberterrorism. Forskningen om terrorism måste stärkas för att öka kunskapen om terrorismen. Kampen mot terrorism är ofullständig om inte dess idéer och organisatörer motarbetas. Här kan officiella representanter för religiösa samfund göra mycket viktiga bidrag. Sverige kan arrangera internationella konferenser för att stärka dialogen mellan olika kulturer och folkgrupper. Segregering och utanförskap i Sverige måste motarbetas. Att förhärliga och rättfärdiga terrorism måste ses som ett brott. Personer som uppviglar till terrorism ska kunna utvisas efter rättslig prövning, alternativt inte släppas in i Sverige. Enskilds stöd till och deltagande i organiserad brottslighet, rasistiska-, maffia- och terroristorganisationer måste kriminaliseras.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home