Tuesday, September 12, 2006

Ge ungdomar jobb, bostad och värderingar

Ella Bohlin, Förbundsordförande för KDU, och Stefan Attefall, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen presenterade under tisdagen en ny ungdomspolitisk rapport. Unga idag mår allt sämre. Oro, ångest och rädsla ökar hos ungdomar. De stängs ute från både bostads- och arbetsmarknad. Nu får det vara nog. Det är hög tid för Sveriges ungdomar; landets framtid, att få politiker som tar deras problem på allvar. Här följer de förslag som presenteras i rapporten:

Unga behöver jobb: Skapa kontaktytor mellan skolor och arbetsmarknad genom bland annat lärlingssystem, inför obligatorisk yrkes- och studievägledning i skolorna, satsa på nystartjobb - slopa arbetsgivaravgiften för arbetslösa ungdomar, inför en jobbgaranti för ungdomar som varit arbetslösa längre än i 50 dagar, inför en förmedlingspeng som följer den arbetslöse, skapa flexicurity på svenska, tillåt säsongs- och deltidsjobb, förenkla reglerna för småföretagare och inför en F-skattesedel, inför ”aktiebolag light” och inför ”microlån”.

Unga behöver en bättre ekonomi: Höj studielånet med 1 000 kr/månad, ta bort inkomsttaket för studenter och höj studiebidragsdelen med 100 kr/månad.

Unga behöver bostäder: Bygg bort bostadsbristen, inför ett investeringsbidrag för studentbostäder på 100 miljoner kronor per år, stimulera till uthyrning, skattebefria ungas bosparande, inför statliga kreditgarantier för bolåntagare under 34 år och möjliggör för allmännyttan och privata värdar att erbjuda särskilda ungdomskontrakt.

Unga behöver värderingar: Uppmana Public servicekanalerna att formulera en värdegrund, stärk Etiska rådet mot könsdiskriminerande reklam, gör det lättare att anmäla reklam, ge tillgång till skolsköterska/kurator på varje skola varje dag, inför rätt till vård inom en månad för barn och ungdomar till Barn- och ungdomspsykiatrin, inför Vårdgaranti på ungdomsmottagningarna och vi måste införa ”Killmottagningar”, låt 25 procent av Systembolagets vinster finansiera skapande av drogfria mötesplatser för unga, utöka antalet platser på behandlingshem för patienter med ätstörningar, involvera föräldrarna i det förebyggande arbetet om alkohol och narkotika och ge föräldrarna ekonomiska och praktiska möjligheter att tillbringa mer tid med sina barn, bl.a. genom ett vårdnadsbidrag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home