Saturday, September 02, 2006

Studiemedel

Samhället är och blir i allt högre grad ett kunskapssamhälle – ett samhälle där förmågan att lära nytt blir en överlevnadsfråga för välfärden. Ett redskap för att möjliggöra kunskapssamhällets utveckling och göra kunskapssamhället tillgängligt för fler är studiestödet. De studerande i Sverige behöver ett finansieringssystem som är tryggt, rättvist och förutsägbart.

Kristdemokraterna vill: För gymnasister ska studiehjälpen höjas med 100 kr. För högskolestudenter: Studielånet ska höjas med 1000 kr/månad, ett förslag som gett Göran Hägglund en trestjärnig utmärkelse av Sveriges Förenade Studentkårer. Långsiktigt strävar vi efter principen hälften bidrag – hälften lån, eftersom vi anser att både samhälle och individ gynnas av högre utbildning. Åldersgränsen ska höjas (från 54 år) till 55 år. Studiemedels-systemet bör förenklas och renodlas. Vi vill till exempel ta bort rekryterings-bidraget och låta dessa studenter studera med det vanliga studiemedlet.

På sikt bör ett kompetenskonto införas, där arbetsgivaren löpande sätter in pengar för kompetensutveckling. Först då kan vi få rejäla förutsättningar för ett livslångt lärande. Sänka inkomstskatten med ett jobbavdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt, vilket underlättar för utbildade akademiker att betala av sina studielån. Slopa fribeloppet i studiemedelssystemet. Den som har möjlighet och intresse ska kunna arbeta under studietiden utan att riskera att drabbas av tak och återbetalningsskyldighet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home