Friday, September 01, 2006

Fastighetsskatt

Kristdemokraterna anser att den statliga fastighetsskatten ska avskaffas 2008 och ersättas med en kommunal avgift. Den kommunala avgiften ska motsvara kommunernas kostnader för räddningstjänst, fysisk planering och vägunderhåll. Dessutom ska skattesatsen för flerbostadshus sänkas från 0,5 procent till 0,4 procent år 2007 och den statliga inkomstskatten för bostadsrättsföreningar slopas. Taxeringsvärdena ska frysas och ett tak för fastighetsskatten på tomtvärdet ska sättas till 5 000 kr.
Kristdemokraterna vill: Införa en låg kommunal avgift som är frikopplad från taxeringsvärdet. I vårt förslag ska den kommunala avgiften uppgå till 2 800 kr per småhus, 900 per lägenhet och 17 kr per kvm industrilokal och 63 kr per kvm kommersiell lokal.

För att finansiera avskaffandet ska reavinstbeskattningen vid försäljningar höjas från 20 till 30 procent. Ett tak ska införas för reavinstbeskattningen som uppgår till 20 procent av hela försäljningsvärdet.
Vid slopandet av fastighetsskatten kommer villor att bli mer attraktiva vilket gör dem mer värda vid försäljning – en så kallad kapitaliseringseffekt. Den kommer med stor marginal att överstiga den reavinstskattehöjning som föreslås. Krist-demokraterna kan inte tänka sig att justera i ränteavdragen för att finansiera fastighetsskattens avskaffande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home