Saturday, September 02, 2006

Utnämningspolitiken

Den socialdemokratiska utnämningspolitiken präglas av hemlighetsmakeri och kompisutnämningar. Detta är ett brott mot FN:s konvention mot korruption som säger att medlemsstaterna ska ha system för rekrytering av offentliga tjänstemän
som grundas på öppenhet och objektiva kriterier som förtjänst, opartiskhet och skicklighet. En ny regering måste genomföra en ny utnämningspolitik. Kristdemokraterna vill att: En kravprofil upprättas inför rekryteringen av ny generaldirektör eller motsvarande. Alla lediga tjänster ska utannonseras samtidigt som olika intressenter inbjuds att nominera personer. En bruttolista över sökanden upprättas i enlighet med kravprofilen och den fastlagda chefspolicyn.

Ansvarigt departement tar fram en kortlista på tre till sex personer som genomgår intervjuer och erforderliga tester. Ansvarigt statsråd meddelar vilken kandidat statsrådet ämnar föreslå regeringen att utnämna. Berört fackutskott i riksdagen erbjuds att ställa frågor till den person som föreslås bli utnämnd. Regeringen utnämner den person den finner bäst lämpad för tjänsten. Hela rekryteringsprocessen dokumenteras utförligt för att möjliggöra för riksdagen att granska den i efterhand. Ansöknings-handlingar, testresultat och liknande beläggs med sekretess med hänsyn till den personliga integriteten och enskilds ekonomiska förhållande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home