Tuesday, January 16, 2007

De första 100 dagarna för Regeringen

Ja, då har man sett SVT:s program; Regeringens första 100 dagar. Regeringen har verkligen haft en vilja att rivstarta och en hel del av detta har fungerat bra. Det tråkiga har varit att Reinfeldts första ministerval blev en flopp. Två ministrar fick avgå p.g.a. att man inte i tillräcklig hög grad hade gjort en djuplodande bedömning av deras lämplighet. Istället gick man på förändringstanken, där färgstarka personligheter utan politisk erfarenhet skulle bidra till regeringsförnyelsen.

Nästa misstag Reinfeldt gör är att att inte bjuda på fler ministerposter - till Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Istället kantrade ministerbildningen mot en alltför kraftig moderatdominans. Detta har nu lett till att regeringen för fram en ganska renodlad moderatpolitik, vilket medför brister när det gäller bl.a. socialpolitiken. Här är A-kassan ett tydligt exempel, där människor som har heltidsarbete gynnas, men t.ex. svaga grupper som ensamstående med deltidsarbete, långtidssjukskrivna och arbetslösa missgynnas. Med en Kristdemokratisk mittenpolitik hade socialpolitiken sett helt annorlunda ut.

Frågan är nu hur Regeringen skall agera till 2010? En sak är helt säker enligt min uppfattning. En alltför tydlig moderatpolitik kommer att fälla regeringen till nästa val. Statsministern måste ha mycket mer fingertoppkänsla och inte bara fixera sig vid valresultatet utan se Alliansarbetet som en helhet. Utan en tydlig och stark mittenpolitik blir det ingen andra mandatperiod. En överbetonad moderatpolitik kommer att fälla Regeringen 2010. Låt inte detta bli en verklighet Fredrik!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home