Thursday, September 06, 2007

Konsekvenserna av ett EU-anpassat supande

Efter det att Sverige gått med i EU har supandet ökat dramatiskt i Sverige. Vi har helt enkelt anpassat oss till situationen på kontinenten. Alkoholkonsumtionen är ju kopplad till tillgänglighet och pris. För att undvika kritik från EU har kvällsöppet och lördagsöppet införts på Systembolaget. Sedan tillåts nästan fri införsel av sprit från utlandet. Många gör idag s.k. spritresor och för släpvagnar och bilar fulla med sprit in i Sverige. Väl i Sverige florerar svarthandel bland mindre nogräknade personer och spriten förs vidare till bl.a. ungdomar.

Följderna av denna liberalisering ser vi mer och mer. Antalet dödsfall i alkoholrelaterade sjukdomar, misshandelfall och sjukskrivningsdagar har ökat kraftigt. Politiker som klagar på de höga sjukskrivningstalen borde skämmas. De har själv gjort sitt bästa för att höja den genom en alltmer liberal alkohollagstiftning. De senaste årtiondena har alkoholkonsumtionen ökat med 30 procent. Trots detta finns det nu tankar från alkoholimportörer och dagligvaruhandeln att öppna alkoholförsäljning i 8 000 livsmedels-butiker. OM detta någon gång i framtiden genomförs tror forskarna att alkoholkonsumtionen skulle öka med ytterligare 29 procent, antalet dödsfall i alkoholskador med 1500, antalet anmälda misshandelfall med 14 000 och antal sjukskrivningsdagar med 16 miljoner.

Tack och lov finns den idag få anhängare av en sådan fortsatt nedmontering av alkoholpolitiken. Men vi får ändå sätta upp en varningsflagg för alkohollobbyn och nitiska EU-byråkrater som försöker bryta ner Systembolagets monopol, genom att hänvisa till EU:s frihandelsregler.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home