Tuesday, October 09, 2007

Kristdemokratisk nyliberalism eller enbart Alliansregeringens kompromisspolitik

Ja, man kan bara konstatera att jobben kommer i en strid ström för närvarande. Allians-regeringen får klart godkänt och deras jobblinje är en viktig huvudhållning när det gäller arbetsmarknadspolitiken.

Ser man däremot till socialpolitiken blir betyget sämre. Alliansregeringen har inte gjort livet lättare för de fattiga och utsatta. Här har orättvisorna i vissa fall ökat. Vi som är Kristdemokrater måste reagera mot en omvänd Robin Hood-politik. Även om nyliberalismen påverkar oss måste vi hålla fast vid vår så traditionellt starka och rättvisa socialpolitik. Vi är ett mittenparti som inte har vår ideologiska grund i nyliberalismen utan i personalismen, där alla människors lika värde styr vårt tänkande. Vi kan inte ryckas med i högervindarna. Istället måste vi reagera när försämringar drabbar arbetslösa, sjuka och studerande. Skattesänkningar och förmåner kan inte bara gynna de som redan har jobb och tjänar bra.

Omläggningen av fastighetsskatten gynnar t.ex. redan de som har det gott ställt, framför allt dom som har flotta villor i storstadskommunerna. Även avdrag för hushållsnära tjänster och förslaget om vårdnadsbidrag gynnar dom som har jobb och tjänar bra. Går man sedan till pensionärerna så har dom inte fått del av några direkta skattesänkningar fastän de har varit med och byggt upp vårt välfärdssamhälle. Vi Kristdemokrater måste med alla medel sträva efter att sätta stopp för fler politiska beslut som ökar orättvisorna.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home