De sociala och privata sjukförsäkringarna
I budgetpropositionen för 2008 sänker regeringen beräkningsgrunden för sjukpenninggrundande inkomst, dvs. sjukersättningen sänks. Efter 12 månader med sjukpenning ska man kunna ansöka om en förlängd sjukpenning i högst 18 månader. För att man ska få det krävs livshotande sjukdom. Samtidigt föreslås att ersättningen sänks från 80 % till 75 % för denna grupp. Efter 12 månader får man ytterligare sänkt ersättning. Motivet är påverka viljan till arbete.
Frågan är om detta kan göras i grupperna med allvarliga sjukdomar. Istället sänder detta motsatta signaler till sjuka människor som upplever sig åsidosatta. Den som kämpar för sitt liv ska inte samtidigt ställas inför att tvingas överväga om man har råd att bo kvar i villan, bostadsrätten eller lägenheten. Man skall däremot få ut människor i arbete som har förmåga till det, men det måste göra en noggrann personlig utredning hur stor procentsats av en heltid som är rimlig i varje enskilt fall.
Att man sedan trots privat teknade sjukförsäkringen ändå inte skulle få ut mer än 75 % i ersättningen är en helt orimlig hållning. Människor måste ha valfrihet att teckna privata försäkringar och därmed kunna få en bättre ekonomi i händelse av sjukdom. Regeringens förslag till sjukförsäkring är ett dåligt och hjärtlöst förslag.
Sjukförsäkringsförslaget är lika dåligt som den existerande hållning som Arbetsförmedlingen börjat tillämpa i vissa fall, där man försöker tvinga människor att flytta från sin bostadsort för att söka arbete. Är det rimligt att den andra parten i en familj då skall tvingas att säga upp sitt arbete för att kunna flytta med sin make/maka. Eller tvingas att sälja sin villa, bostadsrätt eller lägenhet? Det är alldeles uppenbart en helt sjuk politik. Vi Kristdemokrater borde protestera väldigt kraftfullt. Vi vill inte splittra familjen utan hålla samman den. Vi bör tänka mer med hjärtat än med hjärnan. Kärleken till vår nästa ger oss ingen valfrihet i detta fall. Alltså skärpning kära regering OM ni vill behålla förtroendet hos Era väljare under nästa mandatperiod.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home