Saturday, March 15, 2008

Alliansregeringen vill ge friska tänder åter alla !

Tandvårdsreformen träder i kraft den 1 juli 2008. Dagens krångliga system från 1974 pensionerades och ersätts av en ny modern reform i två delar. Det är dels en så kallad tandvårdscheck, dels ett skydd mot höga kostnader för dem med de allra största behoven.

Tandvårdschecken är tänkt för den viktiga förebyggande vården och kommer att passa de flesta. De som är mellan 20 - 29 år och de över 75 år, får 600 kr vartannat år. Övriga vuxna får 300 kr vartannat år. Målet är att fler regelbundet ska gå till tandläkaren. För den som idag har väldigt höga tandvårdsräkningar eller helt avstår från tandvård på grund av kostnaden ska det bli billigare.

Skyddet mot höga kostnader ger 50 % ersättning för kostnader mellan 3 001 och 15 000 kr och 85 % ersättning för kostnader över 15 000 kr. Reformen innebär att patienten ersätts efter sitt tandvårdsbehov och inte efter ålder. En prisportal på internet ska göra det lättare för patienter att kunna jämföra och kontrollera olika tandläkares priser. Den kommer att hjälpa dig som patient att hitta billig och bra tandvård, och ge dig en idé om vad som är rimligt att betala för olika behandlingar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home