Saturday, September 20, 2008

FRA-lagen som den ser ut i nuläget

FRA-lagen ger Försvarets radioanstalt rätt att signalspana i kabel, alltså på internet- och telefontrafiken. Tidigare har FRA bara övervakat radiotrafiken. Spaningen får bara göras på information som passerar Sveriges gränser, men i dagens globaliserade värld gäller det här nästan all datatrafik.

FRA ska inte syssla med polisverksamhet. Signalspaningen får bara ske för att kartlägga ”yttre hot” mot Sverige, till exempel terrorism, spridning av massförstörelsevapen och internationell kriminalitet. Regeringen ska tillsätta en kommitté som följer verksamheten ur ett integritetsskyddsperspektiv och ett integritetsskyddsråd inrättas inom FRA. Även Datainspektionen ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv. Under hösten ska regeringen presentera ett antal tillägg för att förbättra integritetssskyddet. Den ska ut på remiss och klubbas förmodligen i riksdagen i december. Lagen träder i kraft den 1 januari 2009, men blir verklighet först den 1 oktober 2009 när FRA får tillgång till trafiken från internet- och teleoperatörerna.

1 Comments:

At 12:02 AM, Blogger Scaber Nestor said...

Ovanligt neutralt inlägg från att komma från en kristdemokrat, eller ovanligt att se ett uttalande från en kristdemokrat öht faktiskt, det har varit väldigt tyst från det partiet i denna frågan.

Som redan har sagts så handlar syftet om terrorism, men där har ledande forskare redan gått ut och sagt att en generell insamling av all information är ett tubbigt vapen och det drabbar de som inte kan skydda sig (läs Magnus Norell's invändningar i Newsmill).

Spridningen av massförstörelsevapen som argument anser jag är lite skrattretande, till att börja med så ser inte jag hur en generell insamling och avscanning av all utlandsgående nättrafik ska hitta detta, återigen får jag hänvisa till Norell, som enkelt berättar att FRA-lagstiftningen är ett för trubbigt vapen.

Den internationella kriminaliteten är en polisiär verksamhet, Europol är den internationella myndighet so har hand om detta.
Svensk polis har idag bra samarbete med Europol, så ur den synvinkeln är FRA-lagen inte ens nödvändig.


Vad gäller den kommitté som regeringen ska utse så ger jag inte mycket för den, politisk tilsatta personer som ska bevaka att partikamrater sköter sig kan inte vara en garant.


Utöver detta har du problem som att regeringens beställningar inte är omgärdat av några regler, man får beställa vad som helst och detta behöver inte prövas.

Vi har FRA's egen personuppgiftslag som tillåter registrering och kartläggning utefter sexuell läggning, religion, etnicitet för att nämna några.


Vi har remisstiden som återigen är två veckor, vilket är ett hån mot hela den debatt som pågått ganska länge nu.

Det är för många obesvarade frågor, det är för många luddiga skrivelser i lagen för att den ska kunna godkännas.
Europadomstolens dom mot storbritannien är inte beaktad alls.


Sist vill jag bara påminna om vad som krävdes för att vi skulle få de mänskliga rättigheterna nedskrivna.

30 år, 2 världskrig och 80 miljoner döda krävdes för att FN skulle skriva sin deklaration om de mänskliga rättigheter 1948.

Vill du vara den som inskränker på dessa rättigheter?

 

Post a Comment

<< Home