Wednesday, September 10, 2008

Alliansregeringen satsar 3 miljarder i ett klimat- och energipaket för 2009 – 2011

Regeringen satsar 3 miljarder i ett klimat- och energipaket för 2009 – 2011. Sverige ska fortsätta att markera internationellt ledarskap i klimatfrågan, sa statsminister Fredrik Reinfeldt, m, när han presenterade klimatsatsningen i budgeten. Han påpekade att det är viktigt inte minst inför EU-toppmötet i oktober då EU-länderna ska diskutera vilka nationella mål för minska utsläpp av koldioxid de ska ta på sig. Det är också viktigt enligt Reinfeldt att ge stöd till den fattiga delen av världen för att få u-länderna att ansluta sig till ett nytt globalt klimatavtal.

Förutom klimatpaketet avsätts under 2009 – 2011 fyra miljarder kronor ur den ordinarie biståndsbudgeten till ”klimatbistånd” som handlar om att hjälpa u-länderna att anpassa sig till klimatförändringarnas effekter t.ex. översvämningar.
I klimatpaketet skall sedan 680 miljoner användas för klimatinvesteringar utomlands. Här handlar det t.ex. om att bidra till demonstrationsanläggningar för andra generationens biodrivmedel. Pengar går också till att stödja spridning av energiteknik som solceller och biogas.

En del i klimatpaketet ska användas för att anpassa Sverige till klimatförändringarnas effekter. Bland annat ska möjligheterna att tappa ur vatten ur Vänern via Göta älv undersökas. Regeringen funderar även över förändringar av skatter för att gynna miljövänliga bilar. Grundtanken är att de ska bli dyrare att släppa ut koldioxid och förstöra klimatet säger miljöminister Andreas Carlgren, men någon höjd skatt på bensin är inte aktuell i nuläget.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home