Tuesday, September 02, 2008

Kristdemokratisk feminism

Ordet feminism är laddat idag. Många människor blir kristiska bara dom hör ordet. I svenska akademins ordlista beskrivs feminism som en rörelse för kvinnors jämställdhet med män. Kristdemokraten Per Landgren skrev i den Kristdemokratiska idéinstitutets tidsskrift 2004: "När feminism avgränsas som kampen för alla kvinnors rätt att förverkliga grundläggande fri- och rättigheter, och när detta sker med respekt för mänskliga relationer och naturliga gemenskaper och med insikten, att också män delar denna rätt, då är även Kristdemokratin feministisk." (Landgren ur Civitas skrift Feminism och kristdemokrati, s 77, Stockholm 2004).

Människans okränkbara och lika värde är kristdemokratins kärnprincip. Utifrån denna princip kan den feministiska hållningen, att kvinnor ska ges samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som män har, sägas vara en självklarhet. Det räcker alltså att skriva under på människovärdesprincipen för att kunna kalla sig feminist. Den kristdemokratiska personalismen går ut på att varje människa måste betraktas som en unik individ som samtidigt har ett stort behov av gemenskap med andra för att kunna utvecklas.

I det kristdemokratiska principprogrammet kan man läsa: "Jämställdhet är att båda könen får makt över sina liv, makt att forma sitt liv utifrån sina egna önskemål." "Det är en viktig uppgift att undanröja traditionella föreställningar, fördomar, strukturer och juridiska hinder som försvårar och förhindrar jämställhet mellan kvinnor och män." "Förslag och beslut ska analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv för att klarlägga konsekvensker för kvinnor och män." "För att jämställdhet ska uppnås är det viktigt att både mans- och kvinnorollerna förändras och att kvinnor och män delar ansvaret och det praktiska arbetet i hem, familj och samhälle." "Kvinnans ställning på arbetsmarknaden förbättras om vård och barn blir båda föräldrarnas självklara val." Kristdemokraterna har ett radikalt jämställdhetsprogram som kvinnoförbundet ställt sig bakom.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home