Tuesday, October 21, 2008

Jag säger Nej till ett ev. kulturhuvudstadsår i Gävle 2014

Politik handlar om val och prioriteringar. Det är lättare att tala om politik i teoretiska termer, men när politiken sedan skall omsättas i praktiska beslut avslöjar vi genom våra beslut, vilka värderingar, prioriteringar och val som vi faktiskt står för. I Gävle kommun har det den senaste tiden talats om nödvändiga nedskärningar. Det heter bl.a. att ”Vi måste anpassa kostymen” eller ”Det finns inte pengar”. Detta driver majoriteten (S+MP+V). Många beslut har fattats som vi inom Alliansen starkt har ifrågasatt. Några exempel: Härbärget för de hemlösa lades ner, Gävle beroendecenter - GBC lades ner och på senare tid har kommunen börjat dra ner skolsjukskötersketjänster och den nödvändiga hjälpen till barn med ADHD diagnos och det är fortfarande brist på platser i särskilt boende trots nybyggnationer.

Till detta kommer brist på jourhem och socialtjänsten budget pekar på ett underskott på ca 18 - 20 miljoner. Ja, listan kan göras lång och majoritetens mantra återkommer hela tiden: ”Det finns inte pengar!” När det sedan gäller att avsätta medel till ”en ansökan” om att vara EN av kandidaterna till kulturhuvudstad 2014 kan kommunfullmäktige plötsligt ha råd med 5,5 miljoner kronor under tre år och detta i samma sammanträde som man lade ner Härbärget för de hemlösa. Härbärget behövde enbart 500 000 kr för att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet. Skulle Gävle sedan bli utsedd till Kulturhuvudstad 2014 vill kommunens majoritet satsa totalt 100 miljoner till under ett antal år. Då plötsligt finns det ändå mer pengar! Kommunledningen försvarar sig att dessa kommer från ett särskilt konto som inte påverkar övriga budgeten, men det handlar fortfarande om skattepengar hur man än vänder och vrider på saken. Tror verkligen S, MP och V och man måste tyvärr i visa enskilda fall säga Alliansföreträdare, att Gävleborna bryr sig OM pengarna kommer från ett specialkonto eller inte? Nej, istället är dom säkert övertygade om att de handlar om hur de styrande politikerna hanterar deras skattepengar.

Visst finns det positiva inslag i Gävle kommuns ansökan att få bli kulturhuvudstad 2014 och betoningen på barn, unga och handikappade är jag positiv till, men den betoningen kom först efter påtryckningar från Alliansen. Ser man sedan på kulturhuvudstadsansökan som helhet tycker jag inte att vare sig innehållet eller det sätt den presenteras på motiverar att Gävle kommun skall satsa 100 miljoner på Kulturhuvudstadsåret 2014 OM Gävle blir utsedd. Det är inte rimligt att prioritera bort sociala problem av olika slag och barn, ungdomars och äldres behov för att satsa på kulturen. Därför säger jag Nej till kulturhuvudstadsåret 2014.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home