Wednesday, October 15, 2008

Finanskrisen och ungdomsarbetslösheten

Den internationella finanskrisen börjar nu påverka Sverige alltmer. Samtidigt har Sverige de starkaste statsfinanserna i Europa och hela 175 000 människor har gått från utanförskap till arbete sedan Alliansregeringen tillträdde 2006. Idag upplever vi tydligt att konjunkturen viker nedåt vilket påverkar sysselsättningen. Därför vill regeringen fortsätta med reformer för att bryta utanförskapet. Alliansregeringen har därför vidtagit särskilda åtgärder för att förbättra sysselsättningen för unga. Arbetsgivaravgifterna har sänkts kraftigt för arbetsgivare som anställer unga och arbetslösheten bland ungdomar (16-24 år) i Gävleborg har också minskat kraftigt. Andra kvartalet 2006 var 1 545 ungdomar i Gävleborgs län arbetslösa. Två år senare hade den siffran minskat till 1 085 personer, det vill säga en minskning med hela 30 procent!

När vi idag står inför en besvärlig tid där fler ungdomar hotas med uppsägning är det därför obegripligt att socialdemokraterna vill försvåra för ungdomar att få jobb. Medan regeringen under 2009 avser göra det ännu billigare att anställa ungdomar så väljer socialdemokraterna att införa en särskild skatt som närmast är att betrakta som en ungdomsskatt. De vill höja arbetsgivaravgifterna med närmare nio miljarder kronor vilket dramatiskt skulle försämra ungdomars möjlighet att få ett jobb. Alliansregeringen däremot har valt att satsa 2,8 miljarder på en särskild åtgärd kallad jobbgarantin för ungdomar som syftar till att ge ungdomar ett omfattande stöd på ett tidigt stadium. Under perioden december 2007 till och med juni 2008 har drygt 17 000 personer påbörjat jobbgarantin. Av dessa har drygt 7 000 personer redan lämnat garantin för vidare utveckling och cirka 5 000 av dem direkt till arbete.

Dessa satsningar, tillsammans med en bättre matchning och jobbskatteavdraget, som gör det mer lönsamt att arbeta, ger effekt. Ungdomsarbetslösheten har minskat och alltfler har ett arbete att gå till. De kan nu känna stoltheten i att kunna försörja sig själv. För att de ungdomar som saknar relevant utbildning ska få ökade möjligheter att få jobb satsar regeringen under 2009-2011 dessutom cirka 1,8 miljarder kronor på att utöka antalet platser inom yrkesutbildningen och höja kvaliteten. Inom gymnasieskolan inför Alliansregeringen även en lärningsutbildning.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home