Wednesday, November 26, 2008

Riksdagen sa ja till EU:s Lissabon-fördrag den 20 nov 2008

Riksdagen beslutade att godkänna EU:s Lissabonfördrag. 243 ledamöter röstade ja och 39 röstade nej. Riksdagen godkände också den överlåtelse av beslutanderätt till EU som följer av Lissabonfördraget, genom en ändring i Sveriges anslutningslag till EU. EU:s stats- och regeringschefer enades 2007 om ett nytt EU-fördrag, Lissabonfördraget. För att fördraget ska börja gälla måste det ratificeras i alla EU:s medlemsstater.

Beslutet innebär nya regler för hur EU:s ministerråd ska fatta beslut. I ministerrådet sitter ministrar från alla EU-länderna. Det blir färre medlemmar i EU-kommissionen. EU-kommissionen kallas ibland för EU:s regering. En fast ordförande (President) ska leda toppmötena med statsministrarna och presidenterna i EU-länderna. Ordföranden väljs för två och ett halvt år och kan väljas om en gång. Riksdagen tycker att Lissabon-fördraget är bättre än EU:s nuvarande fördrag. Riksdagen tycker också att Lissabon-fördraget gör att EU blir starkare på flera viktiga områden. Det här beslutade riksdagen den 20 november 2008.


Fördraget möjliggör en fortsatt utvidgning av EU och stärker de nationella parlamentens inflytande. EU blir både öppnare och mer effektivt utan att den grundläggande balansen mellan aktörerna inom EU förändras. EU:s rättighetsstadga blir juridiskt bindande vilket gör att EU får en tydligare värdegrund. Rättighetsstadgan beskriver de fri- och rättigheter som EU erkänner att varje människa har. EU får bättre redskap för att möta globaliseringens utmaningar på områden där medborgarna önskar det. Det kan handla om att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och klimatförändringen. Det kan också handla om att vara en stark utrikespolitisk aktör till stöd för fred, säkerhet och mänskliga rättigheter där EU med fördraget som grund kan agera på ett mer sammanhållet sätt internationellt.

Genom Lissabonfördraget överlåts viss beslutanderätt till Europeiska unionen och fördraget öppnar även upp möjligheten till en europapresident (en fast ordförande).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home