Friday, November 14, 2008

Könsneutralt äktenskap?

Skaparen, det vi kallar Gud är äktenskapets källa och instiftare. Själva vigselritualen uttrycker en hemlighet om skaparens relation till människan, förhållandet mellan man och kvinna, förhållandet mellan Jesus Kristus och Guds kyrka på jorden. Människan är skapad till Guds avbild, till manligt och kvinnligt skapade Gud dem. Deras ömsesidiga kärlek är en bild av den oförstörbara kärlek med vilken Gud älskar människan. Bibeln säger: ”Därför skall en man överge sin fader och sin moder och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött”.

I äktenskapet förenas mannen och kvinnan till en tretvinnad tråd där Gud själv är en av trådarna. Alla civilisationer har velat bevara denna unika relation – som ensam kan ge upphov till människoliv och som vi alla är beroende av med ett särskilt erkännande i ett äktenskapsförbund. ”Äktenskap” är för trossamfunden i Sverige det begrepp som används för att beteckna den legalt reglerade samlevnaden mellan man och kvinna i en gemenskap som skaparen själv instiftat och vars övergripande mål är att skapa trygghet för det uppväxande släktet.

Begreppet ”äktenskap” är så intimt förbundet med relationen mellan man och kvinna att det aldrig kan göras könsneutralt.
Denna uppfattning kommer att kvarstå även om regering och riksdag fattar ett annorlunda beslut. Den Kristna Kyrkan har genomlevt olika kulturer och regimer, ibland i full harmoni med dess lagar och regler och ibland i opposition och ofta i en motkultur. Det har med tro och övertygelse att göra, och att man måste lyda Gud mera än människor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home