Saturday, December 06, 2008

Kristdemokraterna summerar läget i halvtid inför valet 2010

Kristdemokraterna utfärdade ett valmanifest i form av ett s.k. Garantibevis i valet 2006. Med knappt två år kvar till nästa val kan det konstateras att av de 57 punkterna som fanns i Garantibeviset är 16 helt klara, 31 delvis klara eller på gång, vilket t.ex. kan innebära att utredning pågår. Det betyder att ca 80 % av valmanifestet är genomfört eller på gång. En stor reform är avskaffandet av fastighetsskatten, som har ersatts med en kommunal avgift. Sammanlagt får 3,2 miljoner skattebetalare sänkt skatt på sitt boende. Kristdemokraternas önskan var en ännu lägre fastighetsavgift och ingen avgift på redan befintliga uppskov av reavinsten från tidigare försäljningar, men våran linje fick tyvärr inte full gehör i de noga genomförda Alliansförhandlingarna.

Kristdemokraterna har också satsat på förbättringar för Sveriges äldre, t.ex. kvalitetsutveckling inom äldreomsorgen ute i kommunerna. Stimulansmedel har också givits för att bygga äldreboende, både i kommunal och enskild regi. Trygghetsboende för personer med stort behov av omsorg skall också införas. Regeringen satsar även 200 miljoner kronor under de närmaste tre åren för att stödja införandet av Värdighetsutredningens förslag om en nationell, lagreglerad värdegrund inom äldreomsorgen. Nästan 180 kommuner har sökt medel för att införa Fritt val inom äldreomsorgen under 2009. Från den 1 juli 2008 har kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag med 3 000 kr/ månad obeskattat, för barn upp till tre års ålder.

Kristdemokraterna gick även till val på att både höja garantipensionerna och sänka skatten för alla pensionärer. Vi har även genomfört förbättringar av bostadstilläggen. Pensionerna höjs nu snabbare än tidigare. Den 1 januari 2009 får de med de allra lägsta pensionerna mer i plånboken varje månad. Vi har även valt att prioritera dem som får minst i pension. Skatten sänks på ett sätt som gynnar de med de allra lägsta inkomsterna. Dessutom räknas garantipensionen upp med 4,4 % för att täcka prisökningarna. För en garantipensionär innebär detta sammantaget cirka 500 kr mer/ månad. Vi Kristdemokrater vill dock gå vidare och vi kommer att forsätta att kämpa för ökad ekonomisk trygghet för Sveriges pensionärer.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home