Monday, January 26, 2009

Internationella minnesdagen över Förintelsens offer den 27 jan

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen över Förintelsens offer. Det är samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades, 1945.

Att det ibland dyker upp människor som på fullt allvar menar att nazisterna aldrig har dödat 6 miljoner judar i andra världskrigets koncentrationsläger är ofattbart. Har man som jag vid fyra tillfällen besökt Yad Vashem Holocaust museum i Jerusalem så blir man överväldigad och förundrad över hur mycket material som samlats kring förintelsen. Det tog mig och min hustru över 3 timmar innan vi hade hunnit gå igenom hela muséet.

Vi får aldrig glömma dessa händelser. Att tacka nej till varje form av antisemitism borde vara varje anständig människas plikt. Alla människor har lika stort värde. Det gäller både jude, arab och alla andra nationaliteter. Människans värde sitter inte i hennes hudfärg, hennes intelligens eller fysiska förutsättningar, utan helt enkelt i det att hon är en person, en människa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home