Friday, April 17, 2009

Finanskrisen - en chock även för finansministern Anders Borg

För ett år sedan presenterade finansministern Anders Borg regeringens vårproposition i riksdagens kammare. Han var nöjd. Nästan alla kurvor var positiva. Med regeringens politik skulle Sverige om några år få 200 000 nya jobb framhöll Borg. Det fanns dock redan vid detta tillfälle tecken på en kommande finansiell kris. Industrins orderingång minskade och arbetsförmedlingens prognoser visade på en kommande växande arbetslöshet. Redan vid detta tillfälle borde regeringen ökat arbetsmarknadsutbildningarna med särskild betoning på yrkesutbildningar. Finansministerns uttalande vid detta tillfälle är anmärkningsvärt. ”Ingen, möjligtvis med undantag för Pär Nuder delar bedömningen att Sverige står inför en nära förestående finanskris.”

Alla politiker kan göra felbedömningar, men det fanns starka orosmoln vid denna tid som togs upp till debatt i Financial Times, The Economist och Wall Street Journal.
Mycket har varit bra i regeringens agerande sedan krisen väl kom, men vi får inte låta arbetslösheten skena iväg. Vi måste än en gång hålla fast vid arbetslinjen och inte frestas till att återgå till en passiv bidragslinje. Kommunerna och landstingen får 17 miljarder de närmaste åren i tillskott. Vi får hoppas att det räcker. Vi kan inte låta hundratusentals svenskar bli passiva bidragsmottagare. Istället behöver vi satsa kraftfullt på utbildningar som möter näringslivets behov, se till att kärnverksamheterna vård, skola och omsorg fungerar på ett tillfredställande sätt och satsa på utbyggnad och renovering av infrastrukturen samt bostadssektorn.

Ledande Kristdemokrater har stridit för de 17 miljarderna till kommunerna och landstingen däribland Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Intressant med tanke på Anders Borgs citat ovan är att Stefan Attefall, kristdemokraternas gruppledare i riksdagen och ordförande i finansutskottet sa i en riksdagsdebatt den 18 juni förra året: "Vi har också konjunkturkänsliga finanser som gör att det måste finnas reserver om det verkligen vänder nedåt i ekonomin framöver."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home