Monday, May 04, 2009

EU-valet den 7 juni - Kristdemokraternas 2:a toppnamn - Sofia Modigh

Sofia Modigh: ”Jag är en engagerad drogmotståndare som vet att en ansvarsfull alkohol- och narkotikapolitik kan göra skillnad i Europa – för barn, missbrukare och anhöriga. Jag brinner för rätten till trygg och giftfri mat. Det är en viktig framtidsfråga. Konsumentmakt är en grundbult i en demokrati.”

Ett nyktrare Europa – Alkohol är inte vilken vara som helst. Tyvärr dricker européerna mest i hela världen, med negativa konsekvenser som följd. Ett friskt Europa är ett tryggare Europa. Därför måste vi stoppa det okontrollerade flödet av alkohol över gränserna. Alla vi vuxna har ett ansvar att hjälpa barn och ungdomar att undvika alkohol och andra droger, och ge bättre alternativ. Sänk därför införselkvoterna, hög minimiskatterna på alkohol och se till att alkoholpolitiken genomsyras av ett folkhälsoperspektiv.

Ett friskare Europa – Hälsofrågorna är inte enbart nationella och därför är samordnade åtgärder på EU-nivå nödvändiga. I ett tryggt Europa finns också möjlighet att få vård i ett annat EU-land. Som konsumenter måste vi, för att må bra, kunna känna trygghet med den mat vi äter. Inför därför ett fritt europeiskt vårdval och inför ett tydligt system för livsmedelsmärkning.

Ett Europa nära oss – I ett tryggt Europa fatta besluten nära oss. EU finns inte till för sin egen skull utan är ett samarbete mellan länder, för att hantera gemensamma utmaningar. Vi vill ha ett EU där besluten fattas så nära medborgarna som möjligt. Då får vi ett samarbete som väntar varje person och varje familj. Och ett EU som människor känner har betydelse i den egna vardagen. Stoppa därför flytten mellan Bryssel och Strasbourg – Europaparlamentet ska ha ”ett” säte. Låt endast EU ta sig an frågor som är för stora för enskilda länder att hantera. Sverige bör inför Euron. Ett sådant beslut måste föregås av en folkomröstning.

Se video! Läs Sofia Modighs blogg!

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home