Friday, August 21, 2009

Så vill LO möta krisen - en del förslag borde Alliansregeringen fundera över

Genom en aktiv ekonomisk politik: undvik nedskärningar och lönesänkningar - håll efterfrågan uppe. Ompröva utgifttaken. Öka statsbidragen till kommunerna med 15 miljarder för 2010. Utvidga ROT-avdraget till flerfamiljshus. Skrotningspremie på 25 000 kr per bil.

Arbetslöshetsförsäkringen: 80 % ersättning under hela perioden, höj på sikt till 90 %. Höj ersättningstaket och indexreglera det. Sänk avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen kraftigt. Förbättra a-kassereglerna för deltidsarbetande. Ta bort piskan att söka jobb i hela landet - inför istället morot i form av pendlingsstöd.

Arbetsmarknads- och utbildningspolitik: Fler platser i arbetsmarknadsutbildningen. Överväg utbildningsvikariat. Särskilda satsningar för unga - mer resurser till den vanliga skolan, fler komvuxplatser, stöd till fler lärlingsplatser i branscher där dessa minskar p.g.a. konjunkturen. Insatser för äldre i form av utbildningar och tidsbegränsade anställningsstöd. Utbildningslyft och införandet av ett särskilt vuxenstudiestöd förslagsvis på a-kassenivå.

I krisbudgeten som Alliansregeringen presenterade idag räknar man med att få in 15 - 30 miljarder mer i statskassan år 2010 - 2012 än beräknat. Detta ger ett större reformutrymme och ger regeringen möjlighet att dämpa finanskrisen.

Personligen tycker jag det är beklämmande dåligt om reformutrymmet skulle användas av vår statsminister till ett nytt jobbskatteavdrag på hela 10 miljarder. Ett betydligt smartare drag skulle vara att t.ex. satsa pengarna på våra pensionärer, vars pensioner inte har värdesäkrats på många år eller på ökade resurser till kommuner och landsting.

Skärpning Fredrik! Vill du vinna eller förlora valet 2010? Vill du vinna borde du satsa på pensionärerna och ge mer stöd till kommunerna och landstingen! Pensionärerna är en stor och viktig väljargrupp som inte har behandlats rättvist på många år och kommunerna och landstingen måste få nya resurser snarast möjligt. Detta är en tydlig Kristdemokratisk linje till skillnad mot t.ex. Moderaterna som i huvudsak vill satsa 10 miljarder på ett nytt jobbskatteavdrag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home