Wednesday, August 12, 2009

Sammanfattning av delrapport från Allians för Sveriges ekonomiarbetsgrupp

Allians för Sverige ska i valrörelsen 2010 möta väljarna med ett valmanifest som är lika tydligt som i förra valet. Vid Alliansens partiledaröverläggningar i Varberg i oktober 2008 tillsattes bland annat en ekonomiarbetsgrupp bestående av finansminister Anders Borg (M), statssekreterare Anna-Karin Alterå (C) samt riksdagsledamöterna Carl B Hamilton (FP) och Stefan Attefall (KD). Nedan följer ett försök till sammanfattning av delrapporten från arbetsgruppen. Ekonomiarbetsgruppens delrapport kommer sedan att följas upp av en slutrapport under våren 2010.

En väl fungerande internationell finansiell sektor utgör en grundpelare i en välmående ekonomi. Men krisen på finansmarknaderna under hösten och vintern 2008/2009 och den hastighet med vilken krisen spreds över världen visade att det också finns nackdelar med att världens ekonomier har blivit allt mer ömsesidigt beroende. Krisen visade att det fanns stora brister i regelverk och kontroll av de globala finansiella systemen.


Sverige tillhör de länder i världen som bedriver den mest expansiva finans- och penningpolitiken. Utöver finanspolitiken har även penningpolitiken lagts om i en kraftigt expansiv riktning. Riksbanken har sänkt reporäntan från 4,75 procent i september 2008 till 0,25 procent i juli 2009. Vikten av sunda offentliga finanser och en tydlig arbetslinje har betonats starkt. Det skall vara lönsamt att arbeta, enklare och mindre kostsamt att anställa och mer attraktivt att driva företag.

Politiken ska sedan inriktas på långsiktiga reformer för att möjliggöra snabb återhämtning när konjunkturen vänder uppåt igen. En växande arbetslöshet i krisens spår möts med satsningar på omställning och utbildning för dem som förlorat jobbet. Aktiv arbetsmarknadspolitik för att värna arbetslinjen under lågkonjunkturen. Arbetsmarknadspolitiken syftar till att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom att underlätta matchningen mellan arbetssökande och lediga arbeten.

Socialförsäkringarna ska präglas av aktiva åtgärder och ge drivkrafter för återgång till arbete. Förutsättningarna för produktion och jobb ska förbättras i hela Sverige. Kommunerna har fått ökade resurser för att värna välfärdens kärnverksamheter som vård, omsorg och skola. Skatter har sänkts för att stimulera efterfrågan och framtidsinvesteringar har gjorts inom infrastruktur, utbildning och forskning.


Allians för Sverige vill även driva en framsynt och kostnadseffektiv klimatpolitik som syftar till att minska utsläppen både nationellt och internationellt. Detta kräver bland annat att vi minskar utsläppen av växthusgaser och värnar den biologiska mångfalden, för att inte beskära levnadsbetingelserna för framtida generationer.

När arbetslösheten ökar kraftigt måste den långsiktiga sysselsättningspolitiken kompletteras med åtgärder som motverkar att människor varaktigt slås ut från arbetsmarknaden och att åtgärder måste sättas in så att arbetslösheten inte fastnar på en hög nivå. För att värna välfärdens kärnverksamheter och dämpa effekten på sysselsättningen i kommuner och landsting har regeringen beslutat om ett tillfälligt konjunkturstöd på 7 miljarder kronor för år 2010. Det ekonomiska läget är osedvanligt osäkert och svårbedömt. Det går inte att utesluta att ytterligare stabiliseringspolitiska åtgärder kan bli nödvändiga. Vi följer utvecklingen noga och kommer kontinuerligt att pröva behovet av ytterligare temporära åtgärder med anledning av konjunkturnedgången. Utrymmet för permanenta ofinansierade reformer är dock starkt begränsat.

Utanförskapet bland unga och personer med utländsk bakgrund är fortfarande stort, trots att viktiga framsteg har gjorts. Det är viktigt att följa utvecklingen och ha beredskap för att göra ytterligare åtgärder för att stärka deras möjlighet att få jobb. Flera viktiga reformer har redan genomförts för att förbättra företagsklimatet, men detta arbete behöver fortsätta. Förutom goda förutsättningar i form av sunda offentliga finanser och institutioner kan tillgången till riskkapital i tidiga skeden behöva förbättras liksom samarbetet mellan universitets- och forskningsvärlden och näringslivet. Allians för Sveriges mål är att bryta utanförskapet från arbetsmarknaden genom att skapa bättre förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag. För att uppnå det målet måste arbetet med att göra det enklare och mer lönsamt att starta och driva företag i Sverige fortsätta.

Alliansregeringen har sedan 2006 genomfört en lång rad åtgärder som syftar till att förbättra företagsklimatet och underlätta för entreprenörskap. Sammantaget har dessa åtgärder kraftigt förbättrat förutsättningarna och minskat kostnaderna förknippade med att driva företag och därmed underlättat för såväl entreprenörskap som framväxten av nya jobb.

Inom ramen för Alliansens utbildningspolitik pågår ett omfattande reformarbete, såsom en ny gymnasieskola, en ny skollag, nya och tydliga mål i skolan, obligatoriska skriftliga omdömen och en ny betygsskala. Till detta ska läggas det s.k. lärarlyftet, en läsa-skriva-räkna-satsning, mer stöd till elever som inte lär sig tillräckligt, satsning på matematik, vassare skolinspektion, bättre lärarutbildning, ökade resurser till forskning och yrkeshögskola. Arbetet syftar till att förbättra kunskapsresultaten och säkra en likvärdig kvalitet i utbildningen för alla barn och unga, oavsett förutsättningar. Detta arbete är viktigt också i ett näringslivsperspektiv, där det blir allt viktigare för företagen att hitta välutbildad arbetskraft.

Under 2007 ökade nyföretagandet kraftigt i Sverige. Tillsammans med en god konjunktur bidrog alliansregeringens åtgärder för entreprenörskap och företagande till att nyföretagandet ökade i alla grupper i samhället. Det finns goda skäl för Sverige att bejaka globaliseringen och hindra att den globala lågkonjunkturen leder till protektionistiska åtgärder som förlänger och fördjupar krisen. Men detta kräver att vi vårdar de tillgångar vi har. Vi måste prioritera forskning av hög kvalitet och en hög kvalitet på alla nivåer inom utbildningssystemet. Vi behöver också ett gott företagsklimat och fortsatta sänkningar av skatterna för att göra både arbete, utbildning och företagande mer attraktivt i Sverige.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home