Nu har alla stater I EU – Europeiska Unionen skrivit under Lissabonfördraget
EU godkände Tjeckiens undantag
För någon dag sedan enades EU om att godkänna Tjeckiens undantag från Lissabonfördraget. Detta efter att Vaclav Klaus till slut skrivit under Lissabonfördraget, efter att den tjeckiska författningsdomstolen godkänt fördragets lydelse. Tjeckien har dock fått ett undantag från stadgan om medborgerliga fri- och rättigheter som finns inskriven i fördraget. Sedan tidigare har Storbritannien och Polen också fått ett undantag från stadgan.
Spekulationer om kandidater till posten som EU-president (Europeiska Rådet) och posten som representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik (Utrikesminister).
Namn som nämnt har varit Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker och vår statsminister Fredrik Reinfeldt har också varit aktuell. När det gäller representanten för utrikesfrågor och säkerhetspolitik så är utrikesminister Carl Bildt ett av namnet som diskuterats. Han har dock meddelat att han inte är intresserad av tjänsten. Finlands EU-kommissionär Olli Rehn, brittiske utrikesministern David Miliband och de tidigare franska utrikesministrarna Michel Barnier och Hubert Védrine kan också vara aktuella för posten som utrikesminister.
Utrikestjänsten ”ska vara en avdelning som är unik till sin karaktär och skild från kommissionen och rådssekretariatet.
Den bör ha autonomi när det gäller sin administrativa budget och sin personalhantering”, heter det i dokumentet. Varken EU-kommissionen eller EU-parlamentet får inflytande över denna nya maktbastion.
En stor del av det hittills splittrade ansvaret för EU:s insatser i världen ska samlas under den höge representanten och hans/hennes stab. Där ingår, förutom allmänna utrikesrelationer, konkreta satsningar som polis- och juristinsatsen i Kosovo eller fredsbevarande militärinsatser. Flera enheter flyttas över till utrikestjänsten, bland annat EU:s militärstab och den gemensamma lägescentralen, som dygnet runt följer utvecklingen i världen. EU-kommissionens nuvarande delegationer i omvärlden blir EU-delegationer under den höge representanten. De ska enligt förslaget bland annat ta över den samordning som i länder utanför EU i dag sköts av ordförandelandets ambassad.
Handel, bistånd och utvidgning ska ligga kvar under EU-kommissionen. Men utrikestjänsten ska ”spela en ledande roll” när de strategiska besluten om bistånd fattas och även ha en viktig roll i att hantera viktiga biståndsprogram. Besluten om EU:s gemensamma utrikespolitik ligger kvar hos medlemsländerna.
Posten som EU:s president och posten som Utrikesminister kommer att tillsättas vid ett extra toppmöte i mitten av november.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home