Thursday, April 15, 2010

Alliansregeringens Vårproposition 2010

Förstärkt sysselsättningspolitik samtidigt som de offentliga finanserna värnas. Med dessa ord anger regeringen i vårpropositionen den ekonomiska inriktningen för hur återhämtningen i ekonomin skall genomföras och hur Sveriges fortsatta väg ut ur krisen ska se ut. Totalt satsar regeringen ytterligare 4,9 miljarder kronor under 2010. Detta för att se till att de som drabbats hårdast av krisen inte halkar efter och för att stimulera efterfrågan på arbetskraft. Enkelt sammanfattat - fler i arbete, färre utanför, full sysselsättning och en politik som sätter jobben först, minskar klyftorna i samhället och säkrar välfärdens finansiering.


Återhämtningen i ekonomin ser ut att komma tidigare och bli starkare än vad regeringen bedömde i budgetpropositionen för 2010. Tillväxten väntas bli 2,5 procent i år och 3,9 procent nästa år. Arbetslösheten bedöms minska och sysselsättningen börja öka redan under loppet av 2010. Åtskilligt pekar på att Sverige har klarat krisen bättre än många andra länder tack vare en ansvarsfull finanspolitik. Men ekonomin är fortfarande bräcklig och vissa grupper har drabbats hårt av krisen. Dessutom är det viktigt att se till att arbetslösheten inte biter sig fast på en hög nivå. Detta gör att Alliansregeringen även i samband med denna vårproposition föreslår ett antal åtgärder för att forstätta att minska krisens effekter och vårda återhämtningen i ekonomin.

Åtgärder för att minska krisens effekter och vårda återhämtningen. Pensionärer och barnfamiljer har drabbats särskilt hårt av krisen. Det är viktigt att dessa grupper inte halkar efter. Regeringen föreslår därför att:

* Inkomstskatten sänks ytterligare för pensionärer

* Flerbarnstillägget höjs i barnbidraget


Regeringen arbetar också för att säkra att jobben kommer tillbaka tidigt i återhämtningen och förhindra att flaskhalsar uppstår som kan hindra sysselsättningen från av växa. En rad arbetsmarknadspolitiska insatser har redan genomförts men nu förstärks de ytterligare. Åtgärder som föreslås i vårpropositionen är bland annat:

* Tillfälligt kortad kvalificeringstid för nystartjobb för äldre från 6 till 12 månader, vilket gör att äldre arbetslösa har lättare att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

* Tillfällig sommarsatsning för skolungdomar i form av sommarjobb och sommarskola.

* Särskilda insatser för Västra Götalandsregionen bland annat i form av fler utbildningsplatser.

För att ytterligare stärka sysselsättningen tidigareläggs också vissa planerade infrastruktursatsningar. Dessutom möjliggörs flera stora infrastrukturprojekt de kommande tio åren i Stockholm, Göteborg, Sundsvall och Motala. Totalt satsas 417 miljarder kronor. I dessa pengar ingår bl.a. byggandet av dubbelspår mellan Furuvik och Skutskär och nya mötesplatser längs Ostkustbanan för att öka tågtrafikens kapacitet samt muddring av inseglingsrännan till Gävle Hamn.

Övriga satsningar i vårbudgeten är:

* Slopad revisionsplikt och förenklade momsregler. Regeringen slopar revisionsplikten för mindre företag. Dessutom föreslås en regelförenkling av momsredovisningen.

* Införande av lärarlegitimation. Ett legitimationssystem för lärare och förskollärare införs. Regeringen beräknar att 60 miljoner kronor avsätts 2011, 160 miljoner 2012 och 260 miljoner kronor per år från 2013.

* Ersättning till föräldrar som mister ett barn. Från och med den 1 januari 2011 införs en ersättning inom föräldraförsäkringen för de föräldrar som mister ett barn. Ersättningen ska kunna betalas ut under 10 dagar när ett barn avlider och båda föräldrarna ska kunna få ersättning samtidigt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home