Saturday, July 31, 2010

Kärnväljarna i Kristdemokraterna kan vara avgörande för Alliansen i höst

Kristdemokraterna har haft svårt med sin profilering, vilket har skapat ett vakum i svensk politik. Alla partier rör sig mot mittenfåran, men personligen tror jag att det parti som vågar bygga sin politik på kristna grundvärderingar är ett framtidsparti. Nyliberalismen präglar alltför starkt svensk politik och den smyger sig även in bland Kristdemokraterna.

KD liksom Alliansen är mycket beroende av sina kärnväljare. Därför behöver partiet på nytt och på ett tydligare sätt profilera sig. För ett tag sedan såg jag en intervju av en f.d. partistyrelsemedlem. Han fick frågan om han kunde nämna något exempel som han på ett tydligt sätt uppfattade vara Kristdemokratisk politik. Han lyckas inte få fram "ett enda" exempel.

Kristdemokraterna har avskärmat sig från några klassiska hållningar t.ex. i abortfrågan och bitvis även på det sociala området. Det har funnits en otydlighet och många i Sverige har inte vetat vad som är Kristdemokratisk politik. Sedan 2006 har det funnits flera tillfällen att sticka ut hakan och markera att partiet står upp för de som "lämnas efter" enligt vallöftet från 2006.

Istället har det smygit sig in en tystnad i partiet trots att människor uppenbarligen har farit illa på olika sätt av den politik som förts i Alliansen. Varför har man låtit de röd-gröna blocket få poänger på det sociala området? Det är ju ett Kristdemokratiskt område! Mycket bra har visserligen gjorts i socialdepartementet, men varför har inte Kristemokraterna blivit kända för sitt tydliga sociala engagemang?

Man kan ju inte bara tala om "verklighetens folk" utan man måste ju agera och kunna kommunicera till den vanliga svensken. När det gäller familjepolitiken, äldrepolitiken och pensionärerna har KD lyckats mycket väl, men när det gäller de arbetslösa, de sjuka och de som i allmänhet har farit illa i samhället sedan 2006 har det varit sämre.


Släpp fram skickliga politiker som Annelie Enochson. Tuve Skånberg, Mikael Oscarsson, Lennart Sacrédeus, Per Landgren m.fl. De skulle platsa i partistyrelsen och de vågar och kan på ett tydligt sätt stå upp för och utveckla klassisk Kristdemokratisk politik.

KD:s kärnväjare vill se ett profilerat och tydligt kristdemokratiskt parti. Detta kan rädda hela Alliansregeringen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home