Thursday, March 09, 2006

Ungdomsarbetslösheten + 30%, 2002-2006

De arbetslösa ungdomarna har blivit 30 procent fler efter snart fyra år med regeringen Persson vid makten. Sedan hösten 2002 har antalet öppet arbetslösa ungdomar i åldrarna 18-24 ökat med 7.500 till drygt 39.000 idag. Samtidigt sysselsätts 28.000 ungdomar i olika AMS-åtgärder; en ökning med drygt 8.000 jämfört med oktober 2002. Nu aviserar regeringen åtgärder inför vårbudgeten, men man frågar sig verkligen varför regeringen inte agerat tidigare? Dom har ju haft många år på sig att ta tag i frågan. Nu under valåret skall allt plötsligt ske! Om man nu kan tala om allt. Totalt 146.000 ungdomar skall dela på 1.000 åtgärdsjobb. Inte mycket att tala om direkt.

I Gävle är ungdomarsarbetslösheten ett stort problem. Drygt 22% av eleverna på de yrkesinriktade gymnasieprogrammen klarar inte att fullborda sin utbildning. Detta medför tyvärr att dom får mycket svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Är detta rimligt? Mycket handlar om en skola som varit i ett pågående förfall under de sista 10 åren. Brister i basämnena svenska, engelska och matematik tar man med sig från grundskolan och sedan har gymnsasieskolans yrkesinriktade program varit alltför teoretiska, vilket gjort att unga människor med andra färdigheter misslyckats med sina studier. Här finns alltså oerhört mycket att göra för att förändra och förbättra både skola och arbetsliv för en ny regering.

När sedan Centerpartiet vill ändra lite i LAS för att ge fler ungdomar arbete skriker socialdemokraterna rätt ut. Frågan är vad som är viktigast för ungdomarna, arbete eller bidrag? Jag tror ungdomarna själva väljer det senare. I Danmark t.ex. har en mer flexibel arbetmarknad gett mängder av ungdomar arbete och fortfarande skriker man efter fler. I Holland har man lyckats att få ner arbetslösheten kraftig genom att bryta arbetsförmedlingens monopol, att förmedla jobb till unga. Det finns totalt 54.000 arbetslösa i Gävleborg och många av dom är unga. Skall vi inte ge ungdomarna större chans att komma in på arbetsmarknaden även om detta innebär lite förändringar i LAS?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home