Thursday, August 24, 2006

Övergödning

Övergödningen av Östersjön orsakas av utsläpp från trafik, reningsverk, industrier och jordbruk. Övergödningen medför syrebrist och effekten blir döende insjöar och minskande blåstång i havet. Blåstången är viktig då den utgör en naturlig "barnkammare" för fiskar och vattendjur. Kristdemokraterna vill:
Att Östersjöländerna inför ett system med handel med utsläppsrätter för övergödande ämnen som sprids till havet. Att arbetet med att skapa fungerande reningsverk på andra sidan Östersjön intensifieras. Att de svenska reningsverken minskar utsläppen, till exempel genom att samma krav ställs på reningsverken i inlandskommunerna med avrinning mot Östersjön som i kustkommunerna.

Att möjligheten utökas för jordbrukare att ansöka om miljöstöd i form av fast träda, fånggrödestöd, vårplöjning samt anläggning och skötsel av våtmark. Att odlingen av fånggrödor utökas, liksom andelen areal som vårbearbetas istället för höstbearbetas. Att en ordentlig analys av flytgödslets effekter genomförs och att lämpliga åtgärder vidtas för att minska dess effekter på övergödningen av Östersjön. Att fosfater i tvätt- och rengöringsmedel förbjuds. Att en del av pengarna i EU:s landsbygdsutvecklingsprogram används till sommarjobb för ungdomar, som kan utföra enkla men arbetsintensiva – och därmed för lantbrukaren själv kostsamma åtgärder – för att genomföra olika åtgärder som minskar näringsläckaget från jordbruket. Att forskningen kring algblomningens orsaker måste fortsätta utan förutfattade meningar; de politiska åtgärderna måste kontinuerligt stämmas av mot de vetenskapliga rönen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home