Friday, September 01, 2006

Dagis (förskola)

All barnomsorg ska hålla hög kvalitet och det ska finnas maxtak för barngruppernas storlek. I dag är de utbildade förskollärarna för få och barngrupperna för stora. Vi vill ha utbildad personal, både barnskötare och förskollärare på dagis. Barn ska ha rätt att få vara barn. Därför är vi emot den skolifiering av förskola som genomförs. Lek ska vara ledstjärnan de första åren, sedan kan pedagogiska mål gradvis införas. Vi vill satsa 2 miljarder kronor på en allmän kvalitetsförbättring av barnomsorgen.
Kristdemokraterna vill ha: Maxtak för barngrupperna med: max 15 barn för 3-5-åringarna; max 12 barn för de yngre barnen. Större fokus på trygghet, omsorg och lek.
Verksamhet utan pedagogiska ambitioner för barn under tre år.

Ytterligare 2 miljarder kronor på att förbättra kvaliteten i förskolan genom till exempel mer personal, bättre lokaler etc. En förskola med en tydlig värdegrund. Fler fristående förskolor med olika pedagogik. Lika villkor för familjedaghem och förskola. Fler utbildade förskollärare. Barnskötarna kvar. De behövs och ska inte tvingas till dyrbar vidareutbildning som inte ger löneåterbäring. Både kvinnor och män i förskolan. Bättre fysisk miljö med framför allt mindre buller. Arbetsmiljölagen ska gälla även förskolebarnen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home