Friday, September 01, 2006

Kristdemokraterna vill lägga ned statlig jobbförmedling

Kristdemokraterna vill lägga ned många av landets statliga arbetsförmedlingar. De anser att jobbförmedling i stället ska skötas av privata aktörer. Just när det gäller förmedlingsverksamheten, så behövs den förändras i grunden. Det behövs fler aktörer som kan förmedla jobb, säger kd-ledaren Göran Hägglund. Enligt Riks-revisionen så förmedlas alldeles för få riktiga jobb. En arbetsförmedlare förmedlade 2003 i genomsnitt 8-9 anställningar men fem gånger så många placeringar i arbetsmarknadpolitiska program.

Hägglund har tagit fasta på den svidande kritiken och vill nu gå längre än vad den borgerliga alliansen hittills kommit överens om när det gäller att reformera Ams. Istället för statliga arbetsförmedlingar så ska bemanningsföretag, fackliga organisationer, utbildningsföretag, ideella organisationer och andra få betalt för de jobb de förmedlar. Gärna i en form som gör att man får betalt per förmedlat arbete. I andra hand ska Ams upphandla arbetsförmedlingstjänster av privata aktörer och först i tredje hand själv bedriva verksamhet, så att ingen kommun blir utan.
Hägglund vill också minska antalet olika typer av Ams-åtgärder, men föreslår samtidigt en ny som kristdemokraterna kallar "Bruk för alla". Den ska erbjudas de 32 000 personer som varit arbetslösa i över tio år. Många av dem kommer att vara arbetslösa så länge de är arbetsföra. De är allra sist i kön, säger Göran Hägglund. Kristdemokraterna vill satsa 500 miljoner kronor på att ge dem meningsfulla aktiviteter och "en upplevelse att vara till nytta", enligt ett pressmeddelande. Meningen är att de ska följa "arbetets naturliga rytm och krav" och samtidigt behålla sin ersättning i a-kassan, alternativt få grundbeloppet.

Turism eller kultur. Vi tänker oss mellan 10 000 och 20 000 personer som får ett arbete via kommunen eller föreningslivet och utför arbetsuppgifter som inte ersätter jobb som annars skulle kommit till. Det kan till exempel handla om turismaktiviteter eller kultur- och naturvårdsinsatser. De här är tänkta att vara varaktiga. De riktar också in sig på personer som aldrig annars kan komma tillbaka till arbetsmarknaden.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home