Saturday, September 02, 2006

Kultur

Kulturen ger oss rötter till vår historia, mening i nuet, visioner för framtiden och möjlighet att ingå i ett sammanhang. Vårt kulturarv ska bevaras lika väl som nya kulturyttringar ska stimuleras. Kulturen måste vara tillgänglig för alla. Särskilt viktigt är statens stöd till barns kultur och kultur för barn, kultur för funktionshindrade och äldre samt minoriteternas kultur. Staten ska också säkerställa verksamheter av nationellt intresse. Kristdemokraterna vill: Satsa mer på barns kultur och kultur för barn och unga (170 miljoner årligen, vilket motsvarar ca 130 kronor per barn och år). Att alla barn, oavsett var i landet de bor, ska ha tillgång till kultur. Därför ska vuxna betala inträde på museerna, och medlen omfördelas så att alla barn och ungdomar upp till 19 år får gå gratis på alla statliga och regionala museer. Att tillgång till gratis boklån och bibliotekstjänst ska erbjudas i varje kommun.

Att varje skola ska ha ett välutrustat skolbibliotek bemannat med yrkeskunnig personal. Upprätta en nationell biblioteksplan. Satsa 50 miljoner kronor mer än socialdemokraterna på allmän kulturverksamhet, lokala och regionala verksamheter som fria teater- och dansgrupper, länsteatrarna och länsmusiken.
Göra inköp av bildkonst avdragsgillt. Satsa 15 miljoner kr mer än socialdemokraterna på kyrkoantikvarisk ersättning och 15 miljoner kr mer på stöd till trossamfunden.
Satsa 35 miljoner kr för kultur i äldrevården. Värna kulturmiljövården genom att satsa 30 miljoner kr mer än socialdemokraterna.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home