Saturday, January 20, 2007

Dödshjälp/ eutanasi/ aktiv dödshjälp

Dödshjälp/ eutanasi kallas även aktiv dödshjälp. Den som vårdar en sjuk människa, gör något i avsikt att påskynda döendet och avslutar personens liv begår ett allvarligt brott enligt svensk lag.

Den aktuella dödshjälpdebatten handlar om att läkare på den sjukes begäran ska utföra handlingen, t.ex. genom att ge en dödlig injektion. Rättsläget i Sverige förbjuder aktiv dödshjälp och en sådan handling straffas som dråp eller mord. För läkare är det oförenligt med läkaretiken som säger att läkare får under inga omständigheter vidta åtgärder där "det primära syftet är att avliva en patient, även om det sker på patientens uttryckliga begäran eller av barmhärtighetsskäl" (Svenska läkarsällskapet etiska riktlinjer från 1991). I nuläget är däremot rättsläget oklart om en läkare stänger av en respirator om patienten är vid fullt medvetande. Samtidigt har en patient alltid rätt att avböja medicinsk behandling.

Dödshjälp och läkarassisterat självmord är tillåtet i Holland, Belgien och Israel och läkarassisterat självmord i delstaten Oregon i USA. I Schweiz är hjälp till självmord och läkarassisterat självmord tillåtet. Flera organisationer erbjuder hjälp med självmord. Det kostar ca. 30 000 kronor att ta livet av sig på en schweizisk självmordsklinik.

Kristdemokraterna har sedan vårt parti bildades menat att livet är okränkbart. Detta gäller både i livets början (abort) och i livets slut (eutanasi). Något annat är otänkbart för den Kristdemokrat som menar att alla människors har lika värde och hävdar livets okränkbarhet.

Läs vidare och gör dina kommentarer här !

0 Comments:

Post a Comment

<< Home