Wednesday, January 30, 2008

Skolnedläggningarna i Gävle

I dagens ledare i Arbetarbladet frågar reporten sig hur Gävle kunnat hamna i den situation man nu befinner sig i, när man tvingats att lägga ner Pingeltorpsskolan, Söderskolan och Nya Nynässkolan? Den begripliga delen menar hon är alla friskoleetableringar. Ja, där kan jag hålla med, men när samma reporter i nästa andetag inte förstår varför alla friskolor har etablerats kan man fråga sig om hon stuckit huvudet i sanden de senaste 10 åren. Visserligen är friskolorna på modet, men det är inte hela sanningen.

Den största orsaken är istället att man i den kommunala sänkt ribban allt lägre för kunskapsmålen, vilket har föranlett att Sveriges ungdomar på många håll saknar grundläggande kunskaper i kärnämnena Svenska, Engelska och Matematik när dom slutar grundskolan. Detta märks även i gymnasiet där många elever får svårigheter i ämnena. Sedan har det på många håll varit bristande ordning och bristande uppförande under lektionerna. När elever inte visar respekt för sina lärare och lärarna inte har befogenheter att lära dagens ungdomar veta hut är utgången ganska säker.

Friskolorna erbjuder just på dessa bristområden ett alternativ. Kunskapsmålen är tydligare och arbetsron på lektionerna infinner sig, när friskolorna ställer krav på uppförande och ordning. Sedan är det självklart så att vissa av dom kommunala skolorna fungerar mycket bra liksom att det finns friskolor där det brister på många plan. Trots allt verkar det ändå vara bra med konkurrens. Det borde leda till en bättre kommunal skola och friskolorna måste även dom vara i en kontinuerlig utveckling för att överleva.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home