Thursday, March 27, 2008

Våld och ångest en frukt av ett sekulariserat samhälle?

Antalet anmälda mord och dråp per invånare har tredubblats sedan 1950. Antalet anmälda fall av misshandel och grov misshandel har sjufaldigats. Antalet anmälda våldtäkter och grova våldtäkter har åttafaldigats. Antalet rån och grova rån har ökat med mer än trettio gånger. Och narkotikabrott fanns knappt på femtiotalet, så där blir det inte ens meningsfullt att räkna.

Andelen ungdomar som har psykiska besvär har fördubblats eller tredubblats sedan slutet av 1980-talet. SCB:s undersökningar 1989 visade att 9 procent av kvinnorna i åldern 16-24 år hade besvär av ängslan, oro eller ångest. Sexton år senare, 2005, är det tre gånger fler, 30 procent, som har sådana problem.

En viktig orsak som dock konsekvent förtigs i debatten är den dramatiska förändring av livssyn som skett under 1900-talet. Sverige har de senaste hundra åren gått från att vara ett land där den kristna livssynen hade en självklar plats till att bli ett av världens mest sekulariserade länder. Och det får förstås konsekvenser - för hur människor ser på sig själva och andra. Vi har precis firat påsk då vi förs in i centrum av den stora berättelsen som burit västerlandet genom århundraden. Det är en berättelse som ger människan identitet och värdighet, som ger mänskligt liv mening och ansvar och som erbjuder försoning och upprättelse. Genom Jesus död och uppståndelse finns ett erbjudande för varje människa, om inre välstånd och en framtid bortom döden.

Civilisationer kommer och går, men vi tänker nog aldrig på vår egen civilisations undergång. Vi kan idag fråga oss om det sekulära samhället utan respekt för Gud och människor har någon framtid? Svaret är troligen att vi går mot en upplösning av ett av världens rikaste länder – Sverige. Det enda som kan rädda vårt land är en genomgripande andlig förnyelse likt den som inträffade i Sverige under 1800-talets slut och 1900-talets början. Vi den tiden höll vi på att supa ihjäl oss. I dag handlar det mer om en inre upplösning, där avsaknaden av en inre etisk kompass medför en eskalering av våld och ångest i samhället.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home