Thursday, May 22, 2008

Bekämpa miljöhoten globalt och lokalt

Globala miljöhot måste bemötas lokalt - av alla. En klimatsmart kommun måste idag vara en självklarhet. Därför har Kristdemokraterna tagit fram ett tiopunktsprogram som visar vad du kan göra i din kommun. Som privatperson finns det nämligen mycket du kan göra för att bidra till en mer hållbar utveckling. Miljön är viktig för en trygg framtid för våra barn och barnbarn.

1. Stoppa eltjuvarna
Att låta datorn och tv stå på stand-by och att inte byta ut en gammal tvättmaskinen mot en ny, innebär inte bara större hål i din plånbok - det innebär också onödigt hög elkonsumtion. Därför bör det i varje kommun finnas en energirådgivare dit du som privatperson kan vända dig för att få olika tips och råd om hur du kan minska din elförbrukning och stoppa eltjuvarna. 2. Ta bort var femte kilowatt Den absolut klimatsmartaste kilowatten är den som aldrig behöver användas. Därför är energieffektivisering den bästa insatsen för grönare energikonsumtion. Kommunen och landstinget ska gå före med att visa på vilka effektiviseringar som kan göras genom att använda rätt teknik för såväl uppvärmning och kylning, som elanvändning. 3. Miljöbilar och friparkering. Fri parkering för miljöbilar och extra incitament till den som väljer att satsa på miljököp. Kommunen och landstinget bör gå före och se till att alla inköp av bilar och andra transportfordon är miljöklassade och drivs med någon form av miljöbränsle. 4. Sopor som drivmedel. Använd biogas som drivmedel i kommunens och landstingets fordon. Genom att sopsortera organiskt avfall och göra detta till biogas kan varje kommun bli självförsörjande för sina fordon. 5. Krav på klimatsmarta livsmedel. Kommunen och landstinget bör genom sin upphandling av livsmedel ställa krav om låg klimatpåverkan och klimatmärkning. Man bör även ge förutsättningar för lokala producenter att lämna anbud vid livsmedelsupphandlingar.

6. Småskalighet för stora framsteg. Varje enskild insats är viktig för att nå stor effekt. Utbyggnad av alternativ energi- och värmeproduktion ska stimuleras. Bygglov för enskilda anläggningar ska få en snabb behandling och utfasning av konventionell uppvärmning genom exempelvis installation av sol, jord- eller bergvärme eller inkoppling i fjärrvärmenät bör stödjas. 7. Sparsam körning för smarta bilister Det finns mycket att vinna genom att tillämpa sparsam körning. Kommunen och landstinget bör konsekvent erbjuda all personal som kör bil i sitt arbete specialutbildning för sparsam körning. 8. Klimatsmarta och hållbara transporter. Det finns stora möjligheter att minska utsläpp av växthusgaser från transporter. Satsning på spårbunden trafik och annan kollektivtrafik, energieffektiva fordon, bilpooler, ökat cyklande och samordning av transporter och förbättrade pendlingsmöjligheter bör prioriteras. 9. Cykla för en bättre miljö. I de flesta tättbebyggda områden är cykeln ett utmärkt alternativ till bilen. I varje kommun bör det därför finnas en tydlig cykelstrategi – som också används som utgångspunkt i all planering av såväl trafikleder som bostadsområden. 10. Klimatsmart energi- och samhällsplanering. Kommunens arbete med infrastruktur, handel och bostadsplanering med minskat transportbehov och energieffektiva transporter bidrar till en klimatsmart planering liksom utbyggnad av fjärrvärme, kraftvärme och fjärrkyla och energikrav på ny bebyggelse.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home