Thursday, September 04, 2008

Alliansregeringen satsar 2,7 miljarder år 2009 - 2011 på den psykiatriska vården

I dag presenterar partiledarna i Allians för Sverige huvuddragen i regeringens kommande satsning för att förbättra situationen för personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Den psykiska hälsan är idag en allt viktigare del i människors upplevelse av välfärd och livskvalitet. Andelen människor som lider av allvarlig psykisk sjukdom tycks inte ha ökat under senare år, men andelen människor som upplever psykiska besvär ökar, framför allt bland ungdomar i övre tonåren och bland unga vuxna.

Under många år har behoven i psykiatrin varit eftersatta. Många människor har inte fått den psykiatriska vård och det stöd som de har varit i behov av. Därför har regeringen under 2007 och 2008 gjort insatser för att stärka psykiatrin och för att förbereda en mer genomgripande ambitionshöjning med start från 2009. Regeringen går nu vidare och föreslår ytterligare satsningar för att förbättra situationen för de människor som drabbas av psykisk sjukdom och ohälsa .

Totalt satsas 2,7 miljarder kronor under åren 2009-2011. Därutöver kommer satsningar att göras inom forskningsområdet. Den satsning som nu presenteras fokuserar särskilt på att förstärka den psykiatriska vården och omsorgen inom områden som meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning, barn- och ungdomspsykiatrin, utbildning och kompetens för personal inom vård- och stödverksamheter, och kvalitetsutveckling.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home